Influensan har slagit ut stora delar av Mörbylångas äldreomsorg Foto: TT Bild

13 döda under influensavåg – smittskyddsläkaren visste inget

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan dog 13 äldre personer i Mörbylånga kommun. Och det samtidigt som influensan slagit till med full kraft.

De dödsfall som skett har ägt rum både i hemmen och på kommunens särskilda boenden. Men det finns inga fastställa dödsorsaker ännu, bara ett konstaterande av att de många dödsfallen inträffat samtidigt som influensan slagit till med full kraft.

Ann-Katrin Ståhl som är verksamhetsområdeschef för stöd – och omsorg i Mörbylånga kommun har haft en personal som också varit hårt drabbad av influensan.

Influensan 2017

– Värst var det nu i helgen. Då fick många av våra chefer släppa det ordinarie arbetet och gå in och hjälpa till för att få det att fungera. Vi hade ordinarie personal som var sjuka, vi satte in vikarier och sen blev vikarierna också sjuka.

”Aldrig varit med om”

Mörbylånga kommuns äldreomsorg har drabbats mycket hårt. På en enhet var 80 procent av den ordinarie personalen sjuk, många av dem är sjuka i influensa, och flera av de vikarier som kommit in för att jobba har också blivit sjuka.

– Jag har nog aldrig varit med om att vi har haft det så här, säger Ann-Katrin Ståhl.

I Landstinget i Kalmar har 46,6% av folk över 65 år har vaccinerat sig i år. Ungefär som andra år – det gick ner efter svininfluensan.

Tf smittskyddsläkare Claes Söderström

Och tillförordnade smittskyddsläkaren i Landstinget Kalmar, Claes Söderström är  förvånad och kritisk till att de inte har fått information om situationen i Mörbylånga

– Beskedet om hur illa det är i Mörbylånga kom som en chock. Vi på smittskyddet visste ingenting. Fick reda på det via pressen!

13 personer avled under den senaste veckan -– hur mycket är det i jämförelse med normalläget?

– Statistiskt sett borde 7-8 äldre personer i Mörbylånga kommun (65+) avlida av influensan under säsongen. Så 13 personer på en vecka är väldigt mycket. Men vi vet ju inte om det är influensan som orsakat deras död, säger han

Bara en personal

På en av kommunens LSS-enheter fanns det under förra veckan bara en personal som kunde jobba.

För att förhindra fortsatt smittspridning rekommenderar kommunen personalen att använda munskydd eftersom influensa är en droppsmitta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Influensan 2017

Mer i ämnet