Foto: SVT

Flera kommuner erbjuder akutboenden till asylsökande

Publicerad

Migrationsverket vädjade i mitten av veckan till kommunerna att erbjuda akuta boenden till asylsökanden. Nu har åtta svar kommit in.

Migrationsverket förbereder sig för att ta emot ännu fler asylsökande. Därför har Migrationsverket gett alla sina regioner, via länsstyrelsen, i uppdrag att göra en inventering för framtida behov.

Åtta svar har kommit in

Av de åtta kommuner i Kalmar och Kronoberg som hittills svarat på Migrationsverkets fråga om att erbjuda kortvarig boende för flyktingar är det bara två som sagt nej. Det är Växjö kommun och Lessebo kommun.

Växjö kommun skriver att de vill avvakta statliga direktiv om hantering och finansiering.

Lessebo kommun hänvisar till att de har ett av landets högsta flyktingmottagande per invånare och skriver att de har nått en gräns där de inte kan ta emot fler asylsökanden.

Sex kommuner i vårt område har svarat att de kan hjälpa till med lämpliga lokaler. Det handlar framförallt om skollokaler, men även ett Folkets hus och ett dansställe.

Kommunerna som kan hjälpa till

Alvesta kommun tipsar Migrationsverket om Lönashults skola/Regnbågens skola där det finns två normalstora klassrum, samt toaletter, gymnastiksal, omklädningsrum och duschar.

Ljungby kommun erbjuder 80 platser i en nedlagd skola, men de behöver några dagar på sig att ställe ordning lokalerna.

Markaryd kan ställa upp med lokaler om situationen kräver, men kommunen har inga lediga lokaler, utan det skulle kräva att man ställde in eller flyttade annan verksamhet.

Tingsryds kommun tipsar om en privat entreprenör som migrationsverket sannolikt kan göra en överenskommelse med. Kommunen har också en beredskapsplan där 8 lokaler, spridda över kommunen ingår.

Uppvidinge kommun tipsar om en lämplig lokal, privatägda Folkets Hus i Klavreström. 

I Älmhults kommun har de än så länge identifierat ett lämpligt ställe, Eneborg i Eneryda som är ett dansställe.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.