Fulfrukt blir chutney

Uppdaterad
Publicerad

I ett nytt projekt tar man tillvara på frukt som inte är fin nog för butikshyllorna och gör chutney av den.

Det slängs dagligen tonvis med frukt och grönsaker från landets livsmedelsbutiker. Men just nu pågår ett projekt i Växjö där man på återbrukscentralen Macken istället gör chutney av frukten som inte är tillräckligt fin för att ligga framme i butikshyllorna. Tanken är att ta tillvara på både kunskaper och frukt.

– Vi tar till vara på människors kunskaper, även om de inte pratar perfekt svenska eller har ett handikapp. Hacka grönsaker kan man ofta göra ändå, säger Ann Sellbrink, projektledare på återbrukscentralen Macken.

– Och sen tar vi till vara på frukt eller grönt som egentligen skulle ha slängts. Det kan vara en liten prick på en banan eller en rynka på en tomat, det räcker för att den ska slängas.

Frustration över matsvinnet

Sedan januari har det nu kokats och testats och om några veckor är tanken att de färdiga produkterna ska börja säljas i butiker.

Var kommer den här idén ifrån?

– Jag tror grunden är att man känner att det finns en frustration över att det är så mycket svinn. Sen var det någon som kläckte den här idén. Nu har vi också kopplat in lantbruksuniversitetet för att se om det här är mer resursvänligt än att till exempel röta avfall. Här kan ju människor faktiskt få jobb som de kanske inte hade fått annars, säger Ann Sellbrink.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.