Foto: TT/Montage

Skola i Ljungby nekas att skjuta lodjur

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera dödliga lodjursattacker i Ryssbygymnasiets vilthägn ansökte skolan om tillstånd till skyddsjakt. Men länsstyrelsen säger nej.

Ryssbygymnasiet i Ljungby har bland annat yrkesutbildningen Naturbruksprogrammet där jakt och viltvård ingår. Skolans vilthägn med vilda djur har vid två tillfällen angripits av lodjur under början av februari månad.

Vid det ena tillfället dödades en dovhind och vid det andra tillfället fyra av skolans mufflonfår. Ytterligare djur har försvunnit från hägnet och misstänks ha tagits av lodjur.

Djuren värda 60 000 kronor

I början av februari ansökte därför skolan om tillstånd till skyddsjakt på lodjur. I sin ansökan skrev skolan att djuren som dödats var värda omkring 60 000 kronor.

Sedan angreppen har skolan bland annat ökat tillsynen och tätat hål i viltstängslet. Skolan anser dock att mycket tyder på att lodjuren tagit sig in genom att hoppa på stenar för att ta sig över stängslet och i vissa fall även hoppat rakt över det 2,2 meter höga stängslet.

För få incidenter för skyddsjakt

Men länsstyrelsen i Kronoberg säger nej till skolans ansökan. Skadan har förvisso varit allvarlig och att skyddsjakt i detta fall inte skulle hota artens bevarandestatus, men antalet lodjursattacker har varit för få för att motivera jakt, skriver länsstyrelsen i beslutet.

Enligt de bedömningar som Viltskadecenter vid SLU slagit fast måste det ha inträffat minst tre dokumenterade lodjursattacker inom loppet av en 12-månadersperiod för att motivera skyddsjakt. Länsstyrelsen har i dagsläget endast dokumenterat två av angreppen.

SVT har sökt företrädare för Ryssbygymnasiet utan framgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.