En större bokfest med norrländska författare är på gång i Luleå. Foto: TT

Här lånas flest böcker – men nu läggs biblioteken ned

Publicerad

De flitigaste låntagarna finns i Tingsryds kommun där invånarna lånar nästan dubbelt så många böcker som rikssnittet. Men kommunens beslutet att lägga ner en stor del av biblioteksverksamheten sätter punkt för den här trenden, enligt bibliotekschefen.

Invånare i Tingsryds kommun lånar flest böcker i Kronobergs län enligt statistik från Kungliga biblioteket och Svensk biblioteksförening.

Lennart Warsäter, bibliotekschef på Tingsryds bibliotek, tar emot siffrorna med blandade känslor.

– Det är väldigt glädjande att se att vårt långsiktiga arbete ger resultat men jag är rädd att siffrorna kommer att se mycket annorlunda ut nästa år, säger han.

Lennart Warsäter syftar på kommunens beslut att stänga fyra av kommunens sju bibliotek. I november stänger biblioteken i Konga och i Urshult och vid årsskiftet i Linneryd och i Älmeboda.

Sämre tillgänglighet

– Antal utlån kommer att gå ner mycket på grund av nedläggning av biblioteken och de som drabbas hårdast är äldre och personer utan körkort eller tillgång till bil, säger Lennart Warsäter.

Yngve Rehnström från utbildningsförvaltningen, som ansvarar för biblioteksverksamheten i kommunen, är bekymrad över utvecklingen.

– Tillgängligheten kommer att försämras men vi kommer att försöka hitta nya sätt så att invånarna kan låna böcker i samma utsträckning. Men vi måste förhålla oss till kommunens omfattande besparingsprogram, säger han

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.