Foto: Izabelle Nordfjell / TT

Äldre får ta ut pengar ensamma – trots rånrisk

Uppdaterad
Publicerad

I Växjö får hemtjänstpersonalen inte hämta ut kontanter i bankomaten åt sina omsorgstagare, trots den senaste tidens äldrerån.

Förra veckan uppmärksammades rånet på 72-åriga funktionshindrade Ann-Marie Fridberg i Växjö.

Ann-Marie hade varit och tagit ut pengar ur bankomaten på Dalbo torg, och när hon kom hem stod två rånare och väntade på henne.

De kom undan med hennes plånbok och de tusen kronor hon just hade tagit ut.

Strider mot riktlinjerna

Att Ann-Marie, trots att hon har hemtjänst, själv cyklar och hämtar ut pengar beror delvis på att hemtjänsten inte gör det åt henne.

Hemtjänsten får enligt kommunens riktlinjer inte handha omsorgstagarnas kontokort eller koder.

– Hemtjänsten ska inte ansvara för någons pengar. Vi har tittat på det här med kommunens jurist och det handlar dels om säkerhet för personalen, och dels att det inte ska försvinna pengar. Är man inte klar och kan sköta sin egen ekonomi, då har man rätt till en företrädare, säger Anneli Loberg, omsorgschef på Växjö kommun med ansvar för hemvård.

Fullmakt kan skrivas

En företrädare kan exempelvis vara en anhörig som pensionären själv skriver en fullmakt till, eller en god man, som man kan ansöka om att få via kommunen. Man kan också ansöka om att få särskild ledsagning till bankomaten.

Men att känna oro för att bli rånad ger i regel inte rätt till en god man, enligt överförmyndarnämnden som SVT Nyheter Småland pratat med.

Det är heller inte självklart att man har rätt till ledsagning bara för att man känner sig rädd att bli rånad.

– Det är svårt att säga generellt, eftersom vi prövar alla fall individuellt. Men mellan tummen och pekfingret är det inte rädsla för rån, utan mer det fysiska, till exempel förmågan att gå, som väger in, säger Cajsa Eliasson, chef för biståndsenheten på Växjö kommun.

Klara sig själv

Cajsa Eliasson säger att hon inte känner till något fall i Växjö där man prövat om rätten till ledsagning till bankomaten utifrån omsorgstagarens rädsla för rån.

Om man inte har någon anhörig som kan ta ut pengar åt en, och varken har rätt till god man eller ledsagning är det bara ett alternativ som kvarstår: Att gå själv.

Har inte kommunen ett ansvar för att de som får hemtjänst kan få kontanter på ett säkert sätt?

– Rånrisken är ju inte vårt ansvar, vi jobbar utifrån socialtjänstlagen. Att skydda personer med brottsförbyggande arbete, det är andra myndigheter, som polisen som måste jobba med det. Vi kan aldrig ha ett ekonomiskt ansvar, vi måste skydda vår personal så att de inte ska gå in i de delarna, säger Anneli Loberg, omsorgschef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.