Kerstin Gadd är även ledamot i Växjö kommunala pensionärsråd. Foto: Kaisa Andersson

Hemtjänstens bankomatpolicy upprör

Uppdaterad
Publicerad

Hemtjänstens bankomatpolicy upprör Kerstin Gadd, ordförande i SPF Seniorerna i Växjö. Hon tycker att det är en självklarhet att hemtjänsten ska hjälpa till med uttag ur bankomaten.

– Äldre är ju konstaterat utsatta för rån och rånförsök över hela riket. Jag tycker det är skäl nog för att de ska få hjälp att hämta ut pengar, säger Kerstin Gadd, ordförande för SPF Seniorerna, Växjös största pensionörsorganisation.

Hon menar att policyn att hemtjänstpersonalen inte går till bankomaten åt den pensionär som känner sig rädd för att gå själv kan strida mot socialtjänstlagen.

– Det står faktiskt i lagen att man ska ha hjälp med både bank och postärenden. Så där undrar jag om inte Växjö kommun och biståndsbedömarna får tänka om.

Att den som känner sig rädd kan ansöka om att få ledsagning till bankomaten ger hon inte mycket för:

– Man får inte blanda in en ledsagning här utan det är socialtjänstlagen som gäller. Det är hemtjänsten som ska kunna uträtta det här ärendet.

SPF Seniorerna kommer nu att ta upp bankomatpolicyn med kommunen tillsammans med de andra pensionörsorganisationerna, säger Kerstin Gadd.

– Vi vill ha fler poliser och det är helt klart att vi behöver det, men den ensamma pensionären kan inte begära polisskydd för att ta ut tusen kronor, det är kommunens ansvar om man har beviljats hemtjänst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.