Hjälten Wichak diskad: ”Medvetet fusk”

Uppdaterad
Publicerad

Iron Man-deltagaren Wichad Sirisae var sist ur vattnet men gjorde en otrolig upphämtning och kom i mål på en bra tid. Men det fanns en hake. Han genade vid tre tillfällen.

Klippet från SVT, när Wichak Sirisae långsamt halkar ur vattnet som siste simmare, har setts av tusentals. Han var bara minuter från att missa sluttiden och bli diskad. Ändå ställde han sig och kissade i lugn ro.

Han inledde cyklingen långsamt och alla som följde tiderna på Iron Mans hemsida var säkra på att han skulle tas ur loppet på grund av för dålig fart. Han skulle inte få fortsätta med den avslutande maratonlöpningen.

Ironman Kalmar

Oväntat snabb

Som genom ett under klarade han cyklingen.

– Jag klarade det bra. Det var inte så kuperat, utan ganska flackt, så det gick att cykla fort, sa han till SVT när han oväntat dök upp inför den avslutande maratonlöpningen på drygt 4 mil.

Hur mår du?

– Jag är trött förstås, sa han.

Men Wichak Sirisae hade inte cyklat 18 mil. Han genade efter Ölandsbron och skippade sex mil. Det syntes eftersom chippet i hans nummerlapp inte passerade stationerna på den sista biten av cyklingen.  

Himmelska krafter

När han gav sig ut på löpningen började det återigen långsamt men som genom ett mirakel sprang han riktigt fort – det genom att han genade på två platser och slapp en knapp mil.

– Vi har nog aldrig haft någon som fuskat så här grovt, säger Henrik Brovell som är tävlingsledare för Iron Man i Kalmar.

Året innan genade en löpare cirka 4 kilometer på den avslutande maran. Wichak Sirisae slår det med hästlängder.

– Jag skulle säga att det rör sig om medvetet fusk, säger Marcus Larsson, informationsansvarig på Iron Man Kalmar.

Alla deltagare har noggrant gått igenom kartor innan tävlingen och varit med på en muntlig genomgång av banan. Wichak Sirisae har i efterhand blivit diskad.

Wichak klarade inte tidsgränserna under sitt första Iron Man i Japan, berättade han för SVT innan han tävlade. Inte heller hans andra Iron Man, det i Kalmar, blev godkänt.

Får han tävla igen?

– Ja, han blir inte avstängd, säger Marcus Larsson på Iron Man.

Flera diskades

Sammanlagt diskades tolv personer. Wichak Sirisae för att ha genat och elva personer för att de inte stannat i sin straffbox.

– Där är det svårt att säga om det är medvetet eller om det beror på att de är trötta, säger Marcus Larsson om de som inte gjort sina tidsstraff.

Det vanligaste skälet till att få tidsstraff är att man cyklat i klunga. Det måste vara 12 meter mellan deltagarna.

SVT Nyheter Småland söker Wichak Sirisae. Det var våra följare på sociala medier som uppmärksammade oss på att hans tider inte verkade stämma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ironman Kalmar

Mer i ämnet