Polisen självkritisk efter sökinsatsen

Uppdaterad
Publicerad

De flesta små barn som försvinner återfinns nära den plats de försvunnit från. Ändå valde polisen att sätta in sina främsta sökare, polishundarna, utanför förskolegården.

– Med facit i hand hade grabben troligen återfunnits betydligt tidigare om vi genast skickat in våra sökhundar där, säger polisens insatsledare Anders Lecht på torsdagen.

Det tog närmare fyra timmar innan en förskollärare hittade knappt tvåårige Ali i ett trångt hål vid ett buskage inne på förskolegården. Då hade polisens sökhundar istället arbetat med att söka av buskage och skogsområden runtomkring i Öxnehaga i Jönköping.

Ettåring försvann i slukhål

– Vi har funderat en hel del på det som hände på Öxnehaga igår, men ärligt talat hade vi inte en tanke på att den lille killen kunde ha försvunnit på förskolegården som ju var full av barn och personal, säger Anders Lecht.

”Borde ha tömts tidigare”

Jönköpingspolisen har 15 till 20 polishundar tillgängliga och de flesta av dem är tränade att direktsöka efter försvunna personer också i områden där många människor har vistats.

– Vi gjorde en bedömning som vi trodde var riktig men med facit i hand kan vi konstatera att förskolegården borde ha tömts på folk betydligt tidigare så att hundarna därefter hade kunnat söka fritt efter försvunne Ali inne på förskolegården, säger Anders Lecht.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ettåring försvann i slukhål

Mer i ämnet