Beklagar utpekande av utrikesfödda

Uppdaterad
Publicerad

I blogginlägget slår moderatpolitikern Christina Fosnes (M) fast att det är utrikesfödda som ligger bakom en gruppvåldtäkt i Kalmar i somras. Idag beklagar hon detta och säger att den informationen var felaktig.

Det moderata oppositionsrådet i Kalmar, Christina Fosnes har under veckan väckt uppmärksamhet. Detta efter att hon för en vecka sedan publicerat ett blogginlägg om den misstänkta gruppvåldtäkten i skogen i Kolboda söder om Kalmar. Bland annat skrev hon så här:

”Det har framkommit offentligt att det är utrikesfödda både vad det gäller Gotland och Kolboda som stått bakom övergrepp”

Finns ingen misstänkt

Just nu pågår en polisutredning och ingen misstänkt för brottet finns, enligt polisen. Ulf Karlsson som är poliskommissarie i Kalmar har gått ut och kritiserat blogginlägget.

– Jag förstår inte hur en person kan gå ut och utan någon information som helst, vad jag förstår, göra en sådan här bedömning, sa han tidigare i veckan till SVT Nyheter Småland.

Beklagar att det misstolkats

Under lördagen tog Christina Fosnes själv kontakt med SVT Nyheter Småland för att kommentera uppståndelsen kring hennes inlägg.

– Jag måste verkligen beklaga att det här har fått sådana tolkningar. Det låter som om jag pekar ut en grupp men det var verkligen inte syftet. Jag beklagar detta jätte mycket, säger hon.

Uppgifterna var felaktiga

Men det finns ju ingen misstänkt för det här brottet och ändå skrev du ju utrikesfödda. Ångrar du det?

– Att jag skrev att det var offentligt vilka gärningsmännen var, det var felaktigt och det måste jag beklaga. Så det tar jag avstånd från i så fall. Vi avvaktar så klart polisens utredning. Så jag beklagar att jag fått fel information från en vän, säger Christina Fosnes.

Har du förståelse för de reaktioner som det väckt?

– För min del är inte inrikes eller utrikesfödda laddat och vi måste kunna prata om det, jag kan bara beklaga att det uppfattas att jag pekat ut en grupp.

Kommer du att tänka på vad du skriver nästa gång du bloggar?

– Absolut det kommer jag att göra, säger Christina Fosnes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.