Linn Johansson, jurist hos Kalmar advokatbyrå. Foto: Privat

Jurist: ”Svårt att ogiltigförklara en gåva”

Publicerad

I dag meddelas domen i fallet med läkaren som ska ha fått en lyxvilla av en äldre patient. En jurist som SVT har talat med förklarar apropå det här att det är svårt att ogiltigförklara en gåva. Ska det kunna göras krävs ”särskilda ogiltighetsgrunder”, anser hon.

SVT Nyheter Småland har pratat med juristen Linn Johansson om hur vanliga den här typen av avtalstvister är – och om hur lätt eller svårt det är att ogiltigförklara en gåva.

– Vanliga avtalstvister är ganska vanliga. Utgångspunkten då är att ett avtal gäller. Bevisbördan ligger hos den som anser att avtalet inte ska gälla, säger Linn Johansson, jurist hos Kalmar advokatbyrå.

Läkare fick lyxvilla

Kan bli arvstvist

Hon förklarar att om ett avtal inte ska anses gälla så krävs det särskilda ogiltighetsgrunder.

– En sådan kan vara att kvinnan i det här fallet kanske inte ha varit vid sina sinnens fulla bruk. Eller att det går att bevisa att personen som gett bort något har lurats eller blivit vilseledd. Jag vågar inte säga vad domstolen kommer säga i just det här fallet, men generellt sett är det svårt att ogiltigförklara en gåva, säger Linn Johansson.

Och även om en tvist av det här slaget slutar till läkarens fördel så kan det i ett senare skede bli en arvstvist om samma gåva som redan har diskuterats, förklarar Linn Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läkare fick lyxvilla

Mer i ämnet