Kalmar föreslås bli residensstad i ny region

Uppdaterad
Publicerad

Kalmar föreslås bli residensstad – om Småland, Öland och Östergötland bildar region i framtiden.

Indelningskommittén har ett regeringsuppdrag att föreslå en ny regionindelning av Sverige. Tidigare har Indelningskommittén presenterat en karta över en möjlig indelning där Småland, Öland och Östergötland bildar en region. Och när kommittén sammanträdde i dag föreslogs Kalmar bli residensstad i den regionen.

Kommunalrådet Johan Persson (S) är väldigt nöjd efter måndagens möte med Indelningskommittén i Stockholm.

– Jag är väldigt glad i dag. Det här är ju om det bli verklighet oerhört viktigt strategiskt för Kalmar. Och det känns också bra att Indelningskommittén har lyssnat och sett till det faktum att Kronoberg och Kalmar län har lägst andel statliga jobb idag.

Kommer det innebära fler arbetstillfällen i Kalmar?

– Ja det kommer det ju i så fall. Hur många är svårt att säga, men många fler än idag i allla fall, säger Johan Persson.

Måste bli överens

Nu gäller det först och främst att komma överens om regionsindelningen. Därefter ska förslaget till regeringen och genom riksdagen.

Men hur stor är möjligheten att förslaget går igenom?

– Jo, men jag tycker det finns en hygglig acceptans, säger Johan Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.