Anna Fransson (S) Växjö Kommun

Växjö föreslås bli säte för nytt regionparlament

Uppdaterad
Publicerad

Om Småland, Östergötland och Öland bilar region föreslås fullmäktige och regionstyrelse hamna i Växjö.

Viid mötet med Indelningskommittén i dag föreslogs Växjö bli nytt säte för fullmäktige och regionstyrelse, ett så kallat regionparlament.

– Att vi föreslås få fullmäktige och regionsstyrelse i Växjö tycker jag är bra, det känns som att vi kommer nära folket, att vi har utvecklingsmöjligheter och det skulle ju innebära arbetstillfällen här, säger Anna Fransson (S), regionstyrelsens ordförande i Region Kronoberg.

Storregion

Områden fördelas i olika städer

Indelningskommittén som på regeringsuppdrag har ritat kartan över hur de nya storregionerna föreslås se ut lade i dag också fram förslag på vilka delar som kan komma att hamna i vilka städer. Till exempel föreslås Linköping bli centrum för hälsa- och sjukvård med tanke på att de bland annat har ett universitetssjukhus.

– När vi har pratat om storregioner så har vi pratat om att fördela de olika områdena i olika delar av den nya regionen, säger Anna Fransson. Och om hur den flerkärnigheten ska se ut i så fall. Det här är förslag som samtalsutgångspunkt.

Men nu gäller det ju först och främst att ni kommer överrens om indelningen, hur ser du på det?

– Jag har ju haft en mer avvaktande inställning till indelningen, säger Anna Fransson. Men nu är det viktigt att vi får en bra statlig indelningen och att vi anpassar de statliga indelningarna efter storregionerna. Totalt handlar det om 10-15 statliga myndigheter som ska delas in. Som till exempel trafikverk och arbetsförmedling, där är det fortsätta diskussioner. Och så behöver ju Indelningskommittén prata med de statliga myndigheterna.

Många frågor måste lösas

Anna Fransson sätter sig inte emot tanken på Kalmar som residensstad i en ny storregion.

– Nej, jag ser inget hinder med det. Det handlar om att fördela arbetsuppgifter, säger hon. Men jag ser ett regionsäte i Växjö som något som är närmre medborgarna. Att vara residensstad innebär ju att man är Länsstyrelsens och statens förlängda arm.

Hur sannolikt är det att det blir verklighet?

– Det kan jag inte sia om, men vi måste se till att storregioner blir bra för medborgare, och kan vi organisera de statliga myndigheterna på ett bra sätt så gynnar det medborgarna. Det är många frågor som måste lösas, säger Anna Fransson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storregion

Mer i ämnet