Suzanne Sandquist är filialchef vid Anicura Kalmar djursjukhus Foto: SVT

Kris inom djursjukvården – akut brist på personal

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på legitimerad personal inom djursjukvården är stor och det sliter på de anställda. Dessutom drabbar det djurägarna och djuren.

Djursjukvården står inför stora utmaningar när det kommer till bemanningen. Sedan yrket djursjukvårdare delades upp i djurvårdare och djursjukskötare så har det blivit ont om behörig personal.

– Problemet nu är att vi har alldeles för få legitimerade djursjukskötare. Och eftersom vi har en begränsning kring vem som får göra vad så ställer det till stora problem – speciellt vid de djursjukhus som har natttjänst. Och vi ska inte prata om semestrar, då blir det väldigt stora problem, säger Suzanne Sandquist som är filialchef vid Anicura djursjukhus i Kalmar.

Och när djursjukhusen inte kan hålla öppet så drabbar det djurägarna och djuren.

– Om man behöver akut djursjukvård på natten så kan man få åka så långt som 50 mil. Så det drabbar ju djurskyddet och djurägarna om vi inte kan ha öppet och ha den servicen som vi vill ha, säger Suzanne Sandquist.

Suzanne Sandquist, filialchef vid Anicura djursjukhus i Kalmar. Foto: SVT

För få som utbildas

I Sverige finns bara en utbildning för att utbilda sig till djursjukskötare, vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala. I höst har de antagit 60 personer. Men det är inte i närheten av att täcka de behov som finns.

Enligt arbetsgivarorganisationen Svensk djursjukvårds branschrapport från i år så behövs det runt 200 legitimerade djursjukskötare inom det närmsta året. Det här gör att branschen nu tar till andra alternativ för att lösa situationen.

– Nu är vi ute och försöker rekrytera i andra länder. Vi är i Holland, Finland och Tyskland och försöker få hit folk, för situationen är så pass akut att vi inte kan bedriva den högkvalitativa vård vi vill. Vi gör så klart det, men det sliter på personalen, vi måste ha mer personal hit för att det ska bli godtagbart i fortsättningen, säger Suzanne Sandquist.

Stressad personal

Anna Larsson är en av dem som jobbar som legitimerad djursjukskötare på djursjukhuset i Kalmar och hon upplever att stressen bland de anställda ökar när enbart ett fåtal kan utföra vissa arbetsuppgifter.

Anna Larsson arbetar som legitimerad djursjukskötare i Kalmar. Foto: SVT

– Det ökar stressen hos oss legitimerade. Vi måste avbryta våra egna uppgifter för att gå och ge lugnande till någon eller vaccinera någon som står på tur, sådant som djurvårdarna inte får göra. Och det ökar så klart stressen hos djurvårdarna också som måste gå och hämta någon som får utföra den uppgiften. Så kan det så klart också påverka väntetiden för djuren och djurägarna, säger hon.

Krävs en förändring

Jordbruksverket som utformar bestämmelserna diskuterar just nu en förändring som kan innebära att djurvårdarna ska få utföra vissa arbetsuppgifter, som till exempel att söva djur.

– Det är kris nu, och det här måste vi hjälpas åt att lösa, säger Suzanne Sandquist.

Djursjukvårdare delas in i två grupper. Foto: SVT

Djurvårdare och djursjukskötare

Tidigare fanns det bara en yrkesgrupp utöver veterinärerna, och det var djursjukvårdarna. De kunde ha olika utbildning: några hade läst på högskola och en del kom direkt från ett lantbruksgymnasium. Men hela gruppen fick utföra samma arbetsuppgifter. De med lägre utbildning kunde då utbildas internt i den arbetsuppgift som ansågs behövas på arbetsplatsen.

För några år sedan delades djursjukvårdarna in i två grupper: Djurvårdare och djursjukskötare.

Djurvårdare kräver ingen formell utbildning och då får man till exempel rasta och mata djuren, röntga och ta blodprov på dem.

Som djursjukskötare är du utbildad och legitimerad och får då söva och vaccinera djuren. Djursjukskötarna får också hantera och ge narkotikaklassade läkemedel. Legitimationen innebär också att djursjukskötarna har ett eget ansvar över det de gör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.