Foto: SVT

KD i Ljungby planerar samarbete med SD

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna i Ljungby överväger att ingå ett samarbete med Sverigedemokraterna och det mindre partiet Alternativet.

Kristdemokraterna i Ljungby har nobbats både av de andra Allianspartierna och av Socialdemokraterna i Ljungby. Därför har partiet istället vänt sig till övriga partier som står utanför samarbeten. Kristdemokraterna har två mandat i kommunfullmäktige, Sverigedemokraterna fem mandat och Alternativet två mandat.

Genom att samarbeta kan partierna knipa åt sig mandat i kommunens nämnder och styrelser.

Val 2014 i Småland och på Öland

– Det ska behandlas i vår styrelse i nästa vecka. Det är en valteknisk samverkan, det innebär inte att vi förbinder oss till något, säger partiets förstanamn Christer Henriksson (KD).

Är det inte kontroversiellt ändå att samarbeta?

– Det hade det inte varit om inte media blåst upp det, för det handlar inte om något samarbete.

Men ni utesluter att ni får vara med och styra kommunen?

– Alliansen vill inte samtala med oss. När det här har kommit upp så har några andra kommit krypande, men det är så dags nu. Men vi ska ta ställning till det också. Inget är beslutat, säger Christer Henriksson (KD).

Avråder från samarbete

P4 Kronoberg har talat med Eva Johnsson, länsordförande i Kristdemokraterna.

– Vi avråder från att ingå något som helst politiskt samarbete med Sverigedemokraterna, säger hon till radiokanalen men tillägger:

– Väljarna i Kronobergs län har valt nu och Sverigedemokraterna har fått uppemot 25 procent i vissa valdistrikt. Demokratins spelregler innebär att vi måste förhålla oss till det, säger Eva Johnsson.

Oklart styre

Efter förra valet styrdes Ljungby av Alliansen ihop med Miljöpartiet, men under mandatperioden föll samarbetet samman och Kristdemokraterna valde att hoppa av.

Hur kommunen ska styras under kommande mandatperiod är fortfarande inte klart. Magnus Gunnarsson, förstanamn för Moderaterna, har suttit i mängder med förhandlingar.

– Jag har diskuterat med de flesta partierna. Det finns ett par partier som vi inte talat med. Oavsett hur det går så kommer vi få ihop ett bra styre här i Ljungby, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 i Småland och på Öland

Mer i ämnet