S och M styr ihop i Gislaved

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart att Socialdemokraterna och Moderaterna ska styra ihop med Miljöpartiet i Gislaved. Att S och M går över blockgränserna tycker inget av partierna är några konstigheter.

Anledningen till samarbetet i Gislaveds kommun är att partierna vill ha en stark majoritet.

– Vi har diskuterat de frågor där vi tycker vi står längst ifrån varandra och vi har kommit överens om vissa saker,  så jag ser inget problem med samarbetet. Jag tycker inte vi säljer vår själ, säger Margareta Lindgren (S).

Val 2014 i Småland och på Öland

Driva kommunen

Moderaterna säger att det här är en större möjlighet att få igenom sin politik än om de hade suttit i opposition. De ideologiska skillnaderna ska inte vara något hinder.

– På det lokala planet är det ytterst få saker som bottnar i ideologi. Vi kommer fortfarande vara moderater och ha vår ideologi i botten. Här handlar det om att driva kommunen, säger Maria Gullberg Lorentsson (M).

Att S och M går över blockgränserna är inget konstigt tycker Margareta Lindgren.

– Jag tror att många tycker att det här är förvånande. Samtidigt tror jag att många vet att i en kommun ger man och tar man hela tiden och i politiken gör man det, säger Margareta Lindgren (S).

Glädje från MP

Moderaterna och Socialdemokraterna får egen majoritet men väljer att ta med Miljöpartiet, som är glada över samarbetet.

– Jag är glad, nöjd och stolt över att vi fått lyhördhet för vår politik och de gröna frågorna. Men också att de andra partierna vill lyssna på oss och värderar våra frågor så pass högt att vi blir en jämbördig spelare i kommunpolitiken i Gislaved, säger Peter Bruhn (MP).

Socialdemokraterna får ordförandeposten i kommunstyrelsen.

– Som största parti så är det självklart. Vi återkommer med hur de andra posterna ser ut, vi ska leda tillsammans, avslutar Margareta Lindgren (S).  

Mandaten i Gislaveds kommun

Moderaterna 11 mandat

Socialdemokraterna 18

Miljöpartiet 2

Centerpartiet 6

Folkpartiet 2

Kristdemokraterna 2

Vänsterpartiet 1

Sverigedemokraterna 6

Kommunistiska partiet 1

Totalt 49 mandat, varav 31 tillhör M S och MP.

Källa: Valmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 i Småland och på Öland

Mer i ämnet