Kommunalråd bestört: Fler än vi trodde

Uppdaterad
Publicerad

Kommunalrådet i Oskarshamn hade väntat sig varslet. Men inte att det skulle bli så många. ”Det var ett hundratal fler än vad vi trodde”, säger Peter Wretlund (S).

280 personer varslades på onsdagen på kärnkraftsbolaget OKG i Oskarshamn under tre års tid. Anledningen är att reaktorerna O1:an och O2:an ska avvecklas.

Kommunalrådet Peter Wretlund (S) var beredd på ett varsel – men han trodde omfattningen skulle vara mindre.

Storvarsel på OKG

– Det är ett mycket tråkigt besked. Det var fler än vad vi trodde, säger han till SVT Nyheter Småland.

Behöver statens hjälp

Behovet av statlig hjälp är stort, enligt kommunalrådet.

– Nu måste staten ta sitt ansvar. Det här understryker ytterligare behovet av en statlig samordnare, och det måste ske nu, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Wretlund.

Oskarshamns kommun uppger att det dagligen pendlar mer än 3000 personer från andra kommuner till Oskarshamn för att arbeta.

Påverkar flera kommuner

Kommunen har en viktig roll för regionens arbetsmarknad och stängningen av kärnkraftverken får över tid effekter över ett stort område.

– Vi har tidigare uppvaktat regeringen med krav på bland annat satsningar i infrastruktur för att stärka det befintliga näringslivet. Utlokalisering av statliga jobb är ytterligare en sådan sak som måste prioriteras i detta läge, säger Helena Nilsson, regiondirektör vid Regionförbundet i Kalmar län.

Det är för närvarande cirka 1000 anställda på OKG. Sedan tidigare har det varit känt att OKG ska dra ner på sin personalstyrka eftersom två reaktorer ska försvinna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storvarsel på OKG

Mer i ämnet