Foto: TT

280 varslas på OKG

Uppdaterad
Publicerad

280 personer varslades på onsdagen på kärnkraftsbolaget OKG i Oskarshamn under tre års tid. Anledningen är att reaktorerna O1:an och O2:an ska avvecklas.

”I syfte att anpassa OKG-organisationen för långsiktig elproduktion parallellt med ansvarsfull avveckling varslar företaget idag om ett behov av att under de närmaste tre åren reducera bemanningen med 280 tjänster”. Det meddelade OKG i ett pressmeddelande på onsdagen.

– Det är ett möte vid 14-tiden med personalen. Det här måste ha den självklara interna gången med tanke på medarbetarna, säger Roger Strandahl på Uniper, OKG:s majoritetsägare, i en kommentar till SVT Nyheter Småland.

Storvarsel på OKG

Oskarshamns kommunalråd Peter Wretlund (S) säger att varslet var större än han hade väntat sig.

– Det var ett hundratal fler än vad vi hade gissat, säger han till SVT Nyheter Småland.

Anpassar personalstyrkan

Det är för närvarande cirka 850 anställda på OKG. Sedan tidigare har det varit känt att OKG ska dra ner på sin personalstyrka eftersom reaktorerna, O1:an och O2:an, ska försvinna.

I pressmeddelandet skriver man att OKG lägger ett varsel om en successiv reduktion av bemanningen med 280 tjänster.

Nedskärningarna är också ett led i arbetet med att anpassa organisationen till en långsiktig drift av Oskarshamn 3 parallellt med en avveckling av Oskarshamn 1 och 2.

Vd: Varit öppna med att det skulle ske

– Vi har informerat hela tiden om att det här kommer att ske, och det upplevs förstås både av oss och våra medarbetare som tråkigt, säger Johan Dasht, vd på OKG till SVT Nyheter Småland.

Är det inte stor risk att fler slutar på OKG när man vet att här finns ingen framtid?

– Jag påstår att det finns en framtid. Vi visar öppet att långsiktigt så har vi 600 medarbetare kvar i slutet av 2019. Dessutom säkrar vi faktiskt att Oskarshamn 3 ska kunna köra och leverera el i många år till.

Fakta: Svensk kärnkraft

En stor del av svensk kärnkraft, som stod för en dryg tredjedel av svensk elproduktion i fjol, är på väg att fasas ut i förtid.

Statliga Vattenfall har i dagsläget sju reaktorer i drift. Två ska stängas 2020, Ringhals 1 och 2, enligt beslut förra året. Kvar är då fem reaktorer, två reaktorer i Ringhals och tre i Forsmark, som behöver nyinvesteringar för att klara skärpta säkerhetskrav.

Kärnkraftsoperatören OKG, med finländska Fortum och tyska Uniper som ägare, driver de tre reaktorerna i Oskarshamn. En av reaktorerna är redan avstängd, ytterligare en är planerad att stängas av nästa år.

Källor: Vattenfall, OKG

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storvarsel på OKG

Mer i ämnet