Anne-Cathrine Ingström, verkshetschef för barn- och utbildningsenheten i Vimmerby kommun. Foto: Pressbild Vimmerby kommun/TT

Kommunens ansvar att fixa förskoleplats till Ellie

Uppdaterad
Publicerad

Försäkringskassan säger att det är kommunens ansvar att fixa fram en säker förskoleplats för Ellie, men det är en process som kan ta flera månader.

Ellies föräldrar har varit utan tillfällig föräldrapenning i tre månader, eftersom försäkringskassan anser att Ellie som ska hjärtopereras inte är allvarligt sjuk. Försäkringskassan vill istället att Vimmerby kommun tar ansvar. 

– Det är kommunens ansvar att se till att det finns barnomsorg för alla barn, även de med kroniska sjukdomar som gör att de är infektionskänsliga. Brister kommunen ska inte Försäkringskassan ta över ansvaret och betala tillfällig föräldrapenning, säger Ulrika Björnberg enhetschef på Försäkringskassan.

Hjärtsjuka Ellie

Läkarintyg utesluter förskola

Ellie är två och ett halvt år och allvarligt hjärtsjuk och om två veckor väntar en tredje hjärtoperation. 

Läkarna utesluter i ett intyg att Ellie skall skickas till förskola på grund av infektionsrisk. Men försäkringskassan menar att Ellie inte är allvarligt sjuk och har därför gett avslag för tillfällig föräldrapenning. De menar istället att det är Vimmerby kommun som nu har ansvaret och ordna fram en förskoleplats. 

Ur läkarintyget

På Vimmerby kommun är de medvetna om att finns det särskilda psykiska eller fysiska behov när någon söker förskoleplats, så står det i lagen att de ska tillgodose barns speciella behov. Men de har aldrig varit med om något liknande fall.  

– Jag har ingen erfarenhet av det här med infektionskänslighet, säger Anne-Cathrine Ingström som är verksamhetschef för barn- och utbildningsenheten i Vimmerby kommun.

Tar månader att få fram förskoleplats

Föräldrarna till Ellie har aldrig sökt någon förskoleplats, eftersom Ellie ansetts som allvarligt sjuk. Det var först i december förra året som försäkringskassan plötsligt satte stopp för utbetalning av tillfällig föräldrapenning.

Kommunen har alltid tre till fyra månader på sig att ordna fram en förskoleplats, men på försäkringskassan står de fast vid sin bedömning. 

– Vi gör ju alltid individuella bedömningar. Varje enskilt fall är ju unikt. Men vi kan aldrig betala ut något i förebyggande syfte, utan det måste handla om en direkt sjukdom, säger Ulrika Björnberg, enhetschef på Försäkringskassan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hjärtsjuka Ellie

Mer i ämnet