Kustpilens anställda tas ut i strejk i natt

Uppdaterad
Publicerad

Tågkonflikten har gått in på sin tredje vecka utan att parterna, servicefacket Seko och arbetsgivarorganisationen Almega, kommit varandra närmare.

Natten till tisdagen utökas strejken från de ombordanställda på Öresundstågen och Snälltåget till Kustpilen. Kustpilen trafikerar sträckorna Kalmar-Linköping och Linköping – Västervik.

Därefter hotar konflikten att på midsommarafton stoppa all pendeltågstrafik i Stockholm samt Krösatågen i Småland.

Tågstrejk drabbar Småland

Sympatiåtgärder kan förlänga konflikten

Samtidigt har sex LO-förbund, uppmanade av Seko, varslat om sympatiåtgärder i form av lokala arbetsblockader. Och fler är att vänta.

Enligt Christer Thörnqvist, docent i arbetsvetenskap på högskolan i Skövde, kan sympatiåtgärderna komma att både förlänga och fördjupa tågkonflikten.

– Ju fler andra förbund som tar till stridsåtgärder, desto svårare blir det för Seko att mildra sina krav. Ju mer krav förbundet släpper, desto större är risken för att stämplas som svikare, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tågstrejk drabbar Småland

Mer i ämnet