70-åring laddar inför Ironman med jordgubbar

Uppdaterad
Publicerad

George ”Joye” Matscheka är 70 år och skall göra sitt första ironman i Kalmar den 20 augusti. Nu laddar han inför tävlingen på sitt sätt.

Det har varit en brokig väg med träningen fram till nu. Han har drabbats av förkylningar och bihålleinflamation. Nu senast var det cykelträningen som gav skavsår och en gigantisk böld i rumpan som han fått av sadeln. Med en ny sadel och en vecka med antibiotika är han tillbaka i träning.

Kör specialkost

Han har hunnit prova den riktiga cykeldistansen för tävlingen, nämligen 18 mil.

Ironman Kalmar

– Sedan ska man ju springa ett maraton. I dag blev det bara tretton mil på cykeln, mest av sociala skäl, jag hade lätt kunnat göra de fem sista, säger han.

Det närmar sig nu, har du dragit av på takten?

– Jag har inte mycket att dra av på eftersom jag haft så mycket problem. Jag cyklar varannan dag ungefär och så blir det simning och löpning i övrigt. Det brukar bli mellan 7-9 träningspass i veckan.

Hur viktigt är det för dig med kosten inför?

– Min specialkost är jordgubbar och glass. Det är ett vinnande koncept och det ska man ju inte ändra!

För att bli en Ironman krävs att göra det långa loppet som består av 3,86 kilometer simning, 180,02 kilometer cykling och ett maraton (42,2 kilometer) För att bli en godkänd Ironman krävs att man tar sig i mål på Larmtorget i Kalmar på under 16 timmar.

– 15:59:59 är fortfarande mitt mål, säger Joye.

SVT Nyheter Småland kommer att direktsända ett program från Ironman i Kalmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ironman Kalmar

Mer i ämnet