Förlossningsläkaren får inte tillbaka legitimation

Uppdaterad
Publicerad

Läkaren anses utgöra en fara för patienterna och får därför inte tillbaka sin legitimation.

Under förlossningen gick allt fel: barnet dog och mamman fick svåra skador. Det uppmärksammade fallet med den katastrofala förlossningen på Höglandssjukhuset i Eksjö inträffade 2011 men har haft ett långdraget efterspel.

I november 2013 beslutade Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd att läkarens legitimation skulle dras in på grund av grov oskicklighet i yrkesutövningen. Under sommaren 2014 prövade tingsrätten om läkarens agerande också varit brottsligt.

Hilda dog vid födseln

Åtalet ogillades

Brottsrubriceringen var vållande till annans död och vållande till kroppsskada, men rätten kom fram till att läkaren skulle frias. Visserligen slog tingsrätten fast att läkaren inte skött förlossningen som han skulle men det gick inte att bevisa att barnet inte hade dött om läkaren använt sugklocka enligt föreskrifterna eller utfört kejsarsnitt. Det ansågs inte heller vara bevisat att läkaren inte hamnat i en nödsituation på grund av oväntade komplikationer under förlossningen, och därför ogillades åtalet om kroppsskada.

Läkaren ville ha tillbaka sin läkarlegitimation och begärde att beslutet om indragning skulle upphävas. Men institutionen för vård och omsorg (Ivo) menar att det skulle finnas en risk för patientsäkerheten om mannen skulle få återgå till jobbet som läkare.

Ivo får nu medhåll av förvaltningsrätten som slår fast att läkaren varit grovt oskicklig och eftersom han inte heller visat att han insett hur allvarligt hans agerande varit ska legitimationen återkallas utan prövotid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hilda dog vid födseln

Mer i ämnet