Livstids fängelse för Västerviksmord

Uppdaterad
Publicerad

En 32-årig man döms till livstids fängelse för att ha skjutit ihjäl en två år äldre man i Västervik för drygt ett år sedan. 32-åringen döms också för människosmuggling, misshandel, våldtäkt och grovt vapenbrott.

Mordet ägde rum i oktober förra året. Bakgrunden ska ha varit att 34-åringen gjort ett inlägg på Facebook om en kvinna som far illa, vilket gärningsmannen uppfattat som en personlig kränkning.

32-åringen döms även för en lång rad andra brott. I den 160-sidor långa domen nämns flera personer som fått betala hundratusentals kronor för att kunna resa från Syrien via Turkiet till Sverige med hjälp av falska pass, pengar som hamnat i 32-åringens ficka. Han använde ofta egna släktingars pass, så kallade look-a-like-pass, för att kunna ta hit personerna.

Mordet i Västervik

– Jag bedömer att det handlar om minst ett tiotal smugglingsresor han har gjort, säger kammaråklagare Helena Ljunggren, som är nöjd med livstidsdomen.

Mannen döms även för en våldtäkt där han filmade övergreppet. Han ska betala skadestånd till dödsbo och den mördade mannens syskon, samt kvinnan som han utsatt för våldtäkt, på totalt en miljon kronor.

Hans bror som också åtalades för mordet frikänns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet i Västervik

Mer i ämnet