Lovades jobb – möttes av stängda grindar

Uppdaterad
Publicerad

Stämningen var under morgonen upprörd utanför en lokal i Räppe i Växjö, där över hundra personer väntat sig att få börja jobba i dag.

Det rör sig om över hundra personer som lovats arbete på ett företag som sa sig hålla på med lagerhantering. En av de besvikna är Niclas Ströberg, som sagt upp sig från sitt tidigare arbete. Han beskriver hur det såg ut utanför grindarna på måndagsmorgonen.

– Det var mycket människor som var mycket besvikna och ledsna givetvis. Det var en bluff i den större skalan, säger han till Smålandsnytt.

Jobbluffen i Växjö

”Lät för bra för att vara sant”

Lönen på det utlovade jobbet var mycket högre än den normalt är på den här typen av jobb. Det gjorde att Niclas Ströberg till en början tyckte att det lät för bra för att vara sant.

– Det sa de till och med Transport när jag pratade med dem. Jag anslöt mig nämligen dit för att vara på den säkra sidan, säger Niclas Ströberg.

Men eftersom han blivit rekommenderad jobbet av en gammal arbetskamrat och det var många med tidigare erfarenhet som sökt sig till företaget så trodde Niclas ändå att det var ett seriöst företag.

Hade ett anställningskontrakt

Han hade dessutom till och med ett skrivet anställningskontrakt. I det stod det att företaget hade kollektivavtal med Byggnads, Transport och Metall. Men när Niclas ringde till Transport kände de inte till något avtal med företaget.

– Då ringde jag tillbaka till vd:n som sa att de skulle skriva på ett kollektivavtal 18-19 december. Sen var det jul och jag dubbelkollade aldrig detta en gång till, säger Niclas uppgivet till Smålandsnytt.

Funderar på rättsligt efterspel

Niclas Ströberg fick på måndagsmorgonen åka raka vägen till arbetsförmedlingen. Nästa steg är att undersöka om det går att vidta rättsliga åtgärder mot företaget. Men han tror att det blir tungt.

– Vi får slå oss ner och diskutera om vi kan gå vidare med detta, men just nu känns det mest som att man får rädda sitt eget skinn.

Bara telefonsvarare

Företaget som Niclas har en anställning hos heter Jusab AB. Men det finns inte registrerat någonstans. När Smålandsnytt ringer den person som pekats ut som vd för företaget, nås vi av en telefonsvarare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jobbluffen i Växjö

Mer i ämnet