Misstänkt föremål vid kärnkraftverk ofarligt

Uppdaterad
Publicerad

I samband med en övning på Oskarshamns kärnkraftverk markerade OKG:s bombhundar på fyra paket som inte ingick i övningen och som inkommit till godshanteringen. Polisens bombskyddsgrupp har nu konstaterat att innehållet är ofarligt.

Det större paketet kunde efter röntgen snabbt avfärdas eftersom det innehöll startmotorer. De övriga paketens innehåll, bland annat lut, kunde dock tillsammans leda till misstankar om sprängverkan.

Strax innan klockan halv åtta på måndagskvällen konstaterade polisen att det inte rör sig om något farligt föremål. Insatsen var därmed avslutad och avspärrningen hävdes.

Fyndet gjordes under eftermiddagen

Fyndet gjordes strax före klockan tre på måndagseftermiddagen vid en övning där polisen och försvarsmakten deltog.

Paketet röntgades men det gick inte att fastställa vad det innehöll. Polisen beslutade därför att det skulle hanteras som ett misstänkt farligt föremål. Polisens bombskyddsgrupp undersökte därefter paketet och kunde då konstatera att det inte rörde sig om något farligt föremål.

– Det var en behållare som innehöll ett ämne som i doft liknar de ämnen som hundarna är tränade att reagera på. Vissa av kompononterna skulle kunna användas i samband med en sprängladdning, säger Jimmy Modin, presstalesperson vid polisen region syd.

Hundratals evakuerades

– Det är väldigt osannorligt att en sådan här ovanlig händelse inträffar precis samtidigt som vi har övning där. Det positiva är ju att vi hade personal på plats som snabbt kunde ta kontroll över situationen, säger Jimmy Modin.

Ett hundratal personer evakuerades från godsmottagningen och administrativa byggnader i närheten. Enligt polisen var inte reaktorerna hotade eftersom de ligger en bit ifrån godshanteringen.

Alla som arbetar på OKG kan återgå till arbetet som vanligt, skriver OKG i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.