Jenny Berntson Djurvall från Naturmorgon: ”Detta är de allra tidigaste blommorna som slår ut. Vintergäck har ett fantastiskt namn.” Foto: Sveriges Radio

Naturprofilen om vårbilderna: ”Giftig blomma”

Uppdaterad
Publicerad

Snödroppar är ett bra vårtecken. Giftig är den också. ”Du får inte äta den”, säger journalisten Jenny Berntson Djurvall från Naturmorgon.

På SVT Nyheters Facebooksida har det skickats in bilder på vårtecken. Och det blev blommor för hela slanten. Samtliga bilder föreställer snödropp och vintergäck.

– Så fint, skriver en tittare som skickat in en bild på där Vintergäck och Snödroppor växer tillsammans.

”Vintergäck magisk”

Enligt Jenny Berntson Djurvall, som leder radions program Naturmorgon från Växjö sedan många år, är de två blommorna säkra vårtecken.

Thomas Johansson tog denna bild på vintergäck för en dryg veckan sedan. Foto: Thomas Johansson

– Vintergäck har ett fantastiskt namn. Den gäckar vintern. Jag tycker att blomman är magisk. Den går inte sönder och dyker upp även när det är minusgrader ute. Den har något slags antifrysmedel i sig som gör att cellmembranet skyddas, säger hon.

– Snödroppar har funnits sedan slutet av 1700-talet i Sverige. De är giftiga. Man får inte äta dem.

Kerstin Johansson har plåtat snödroppar. Ett bra vårtecken, skriver hon på vår sida på Facebook. Foto: Kerstin Johansson

”Måste ha käk”

För den som vill se fler vårtecken i naturen tipsar hon om att spana in träd och buskar.

– Det är ett tidigare vårtecken än de flesta blommorna. Blommorna på säljen är Sveriges viktigaste gula ludd. När bin och insekter vaknar måste de ha käk. Då behövs det blommor med pollen och nektar. Säljen är så att säga insekternas frukost, säger Naturmorgons programledare.

Tussilago då?

– Förra året kom den 27:e februari på Öland. Men våren är mycket tidigare i Skåne och på Öland. I Småland får vi nog vänta en månad till innan det blir tussilago.

Hur firar du våren?

– Jag tar en promenad utomhus och lyssnar på talgoxens sång, säger Jenny Berntson Djurvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.