Vargen på bilden har inget med händelsen i Älmhult att göra. Foto: TT

Nio får dödade av varg – fårägare varnas

Uppdaterad
Publicerad

Totalt nio får blev offer för ett vargangrepp i Häradsbäck i Älmhults kommun.

– Det är konstaterat vargangrepp. Vi hittade fem döda får och fyra svårt skadade som vi fick avliva på plats, säger Rune Håkansson besiktningsman Länsstyrelsen i Kronoberg.

Ensam varg misstänkt

Sedan 2013 finns en varg som vistats kontinuerligt i området enligt Länsstyrelsen. Vargen har inte attackerat får förut och ett DNA-test ska avgöra om det rör sig om just den här vargen.

– Det kan hända att nya vargar vandrat ner mot det här området, det viktigaste nu är att matcha de DNA-spår vi kunnat samla mot vargens, säger Rune Håkansson.

Fårägare varnas

Länsstyrelsen skickar nu ut varningsmeddelande till alla fårägare i trakten. Som privatperson och hundägare ska man inte vara särskilt orolig enligt Rune Håkansson.

– Vargen har inget revir här att skydda och är därför ofarlig för privatpersoner och hundägare, säger han.

Insatsen fortsätter

Två får saknas och så länge deras kroppar inte hittats finns det hopp om att finna dem vid liv.  

– De kan ha sprungit iväg och gömt sig för vargen och dyker i så fall upp så småningom. Det får vi hoppas, säger Rune Håkansson, besiktningsman Länsstyrelsen i Kronoberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.