600 nya elsparkcyklar placeras ut i Växjö under fredagen. Foto: Johan Nilsson/TT

Nu placeras 600 nya elsparkcyklar ut i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

2021 etablerade sig det första företaget som hyr ut elsparkcyklar i Växjö. Då tog kommunen strid mot fordonen. Men nu har man tecknat avtal med ett nytt företag.

När företaget Ryde etablerade sig i Växjö i slutet av 2021 var det starten på en lång konflikt med Växjö kommun. Kommunen menade att företaget bröt mot lagen då man inte hade sökt tillstånd.

Även medborgare i Växjö gav sig in i striden och valde på eget bevåg att försöka rensa gatorna på fordonen.

Elsparkcyklar i Växjö

Elsparkcyklarna har dock blivit kvar, och striderna har också lugnat sig sedan regeringen införde en ny lag 2022 som förbjöd parkering på trottoarer och cykelbanor.

Nu verkar det som att kommunen accepterat elsparkcyklarna som en del i stadsbilden. Kommunen har tecknat ett avtal med det tyska företaget Tier, som under fredagen kommer placera ut 600 nya elsparkcyklar i Växjö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Huvudet skadas ofta i samband med elsparkcykelolyckor. Hör läkaren Jonathan Wikerstål förklara varför i klippet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elsparkcyklar i Växjö

Mer i ämnet