Nedåtgående siffror för första gången sen elsparkcyklarna introducerades 2018. Foto: Stina Stjernkvist / TT

Trendbrott: Färre skadas i olyckor med elsparkcyklar

Publicerad

Antalet olyckor med elsparkcyklar har ökat för varje år sedan deras introduktion 2018. Men färska siffror visar att det i fjol för första gången rapporterades färre olyckor.

För varje år som elsparkcyklar har rullat på de svenska gatorna har antalet olyckor ökat – fram till i fjol. Detta visar nya siffror framtagna av företaget Dina Försäkringar som visar på nedåtgående antal olyckor för 2023 med en preliminär minskning på 7,6 procent nationellt.

Malmö värst i landet

Trots skärpta regler, som SVT Nyheter Skåne tidigare rapporterat om, och en minskning av olyckor från föregående år, så toppar Malmö listan ännu en gång med 353 anmälda olyckor.

När elsparkcykeln gjorde entré saknades en hel del regleringar för dessa fordon. Antalet växte snabbt och ovana förare bidrog till att olyckorna sköt i höjden. Det har blivit bättre, men det sker fortfarande väldigt många olyckor”, säger Victor Öberg, expert på fordonsförsäkringar hos Dina Försäkringar i ett pressmeddelande.

Topp fem kommuner med olyckor med elsparkcykel 2023

1. Malmö: 353

2. Stockholm: 286

3. Västerås: 142

4. Göteborg: 140

5. Halmstad: 103

Källa: Transportstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.