Nu ska barnen börja röra på sig

Uppdaterad
Publicerad

Många utsatta barn får inte chansen att röra på sig på fritiden. Men nu ska det bli ändring på detta genom ett nytt projekt på Österängsskolan i Jönköping där barnen ska få testa på att gympa gratis.

Att få möjlighet att delta i idrottsaktiviteter på sin fritid är ingen självklarhet för många barn. Alla har inte samma möjligheter. För att ändra på detta är nu Örsterängsskolan med i projektet ”Jämlik hälsa – fler barn i rörelse”.

Österängsskolan i Jönköping ligger i ett så kallat socioekonomiskt utsatt område. Enligt Smålandsidrotten löper barn som bor i sådana områden störst risk för ett utanförskap när det kommer till fritidsaktiviteter. Det kan vara ekonomiska eller kulturella omständigheter som gör att färre barn i sådana områden är med i till exempel en idrottsförening. Något som märks under lektionerna i skolan.

#dinhälsa

– Jag märker att det har blivit rörigare under lektionerna, säger Eva-Maria Eriksson som är lärare. De har svårt att sitta still och ta emot kunskap. Jag tror på det här att rör du på dig så har du bättre inlärning.

Får träna gratis

När en förfrågan kom från Friskis och Svettis att hoppa på projektet ”Jämlik hälsa – fler barn i rörelse” var det inget att tveka på. Under hösten får nu årskurs 2 och 4 på Österängsskolan träna gratis hos föreningen en gång i veckan under lektionstid.

– Vi gör det här för att minska utanförskapet, säger Ann-Louise Carlsson som är projektledare och verksamhetsutvecklare på Friskis och Svettis i Jönköping. Vi vill skapa förutsättningar och väcka barns intresse för rörelse.

Är motion en klassfråga idag?

– Ja, det är nog det. Ibland handlar det säkert om att man inte har råd att anmäla sitt barn till en kurs och ibland handlar det kanske om kultur, att man inte prioriterar det på samma sätt.

Barnen ska hitta glädjen

Med projektet hoppas Friskis och Svettis att fler barn ska upptäcka glädjen i att röra sig, men Ann-Louise Carlsson medger också att det är ett sätt att locka fler medlemmar till föreningen.

– Ja det är det ju, men det viktigaste är ändå att barnen fortsätter att röra på sig.

Eva-Maria Eriksson tycker att detta är ett bra sätt att få barnen i rörelse och efterlyser fler, liknande initiativ från andra idrottsföreningar.

– Vi vill gärna åka mer skridskor tex  och det vore kul om bowlingen bjöd in oss att testa någon eftermiddag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#dinhälsa

Mer i ämnet