Ökad cancerfrekvens vid glasbruk

Uppdaterad
Publicerad

Hur farligt för hälsan är det att leva nära ett glasbruk? Vad händer om man plockar svamp eller äter grönsaker? Det tar forskare vid Linköpings universitet nu reda på i en stor och världsunik undersökning.

Närmare 35.000 personer som bott nära Nybros eller Emmabodas glasbruk de senaste 40 åren ska studeras. Om två år räknar ekotoxikoklogen Ingela Helmfrid med att hennes undersökning ska vara helt klar. Men redan innan dess kommer de första delresultaten från kartläggningen av cancer bland människor som bott nära ett glasbruk.

– Den undersökningen är snart klar, säger hon. Men redan nu vet vi att cancerfrekvensen ÄR förhöjd, säger Ingela Helmfrid.

Resultaten är dock preliminära och ska bearbetas innan rapporten publiceras.

Har inte undersökts

Ingela Helmfrid är forskare på arbets- och -miljömedicin vid Linköpings universitet och leder studien. Hon är själv förvånad över att ingen verkar ha undersökt hur människor som bor nära glasbruk egentligen mår.

Hälsan för glasarbetare har undersökts i flera omgångar, men vad händer med de människor som kanske äter bär, odlade grönsaker, svamp som de plockat i skogen intill glasbruken? Det är det som hon och hennes forskarkollegor vill ta reda på.

Saneringen tar tid

I flera år har det varit känt att områdena är fulla av giftiga tungmetaller. Länsstyrelsen i Kalmar län har samtliga glasbruk i Emmaboda och Nybro kommun på listan över de allra mest förorenade och farliga områdena. Riskklass 1.

Men trots att myndigheterna slog larm och omedelbart ville sanera så går det inte fort. Sanering av förorenade områden som gamla glasbrukstippar är kostsam. Ofta är det oklara ägarförhållanden, glasbruket är nedlagt sen länge och vem ska då ta det ekonomiska ansvaret för saneringen?

Undersökningar i sommar

Nu har Sveriges Geologiska Undersökning (SGU) har fått bli huvudman för sanering av områden där det ”saknas ansvarig part”, som formuleringen lyder.

– Vi sökte medel hos Naturvårdsverket för att göra huvudstudier (undersökningsarbete) vid fyra glasbruk, men vi fick bara pengar till två: Gadderås och Björkå, säger Björn Lindbom, som är projektledare hos SGU.

Där räknar man med att fältarbetena ska vara igång i sommar. Så trots att det är klarlagt att det ligger tonvis med giftiga tungmetaller i markerna, tar det alltså lång tid att åtgärda och kostnaderna är skyhöga:

– Det handlar om miljardbelopp, säger Björn Lindbom.

Så görs undersökningen

Undersökningen består av två delar:

En samkörning av Socialstyrelsens dödsregister och cancerregister. Det blir totalt 37.400 människor som kartläggs för att se om magcancer, hjärntumörer och andra cancerformer som kan kopplas till tungmetaller förekommer oftare än normalt. Det handlar om människor som bott eller bor inom en radio av två kilometer från ett glasbruk i Emmaboda eller Nybro kommun från 1970-talet fram till 2005. De kan ha exponerats för tungmetaller som arsenik, kadmium och bly.

En enkätundersökning, som skickas ut till 8.000 glasbruksmänniskor eller före detta boende i Glasriket som ska svara på frågor om hur man äter, odlar och hur barnen leker. Kan de ha fått i sig sand? Har de stoppat i sig någonting som de tappat på marken?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.