Öppnade asylboende – men saknade bygglov

Uppdaterad
Publicerad

Det nya asylboendet på Butapalats hotell i Växjö saknar ett giltigt bygglov. Trots det öppnades dörrarna i måndags då 53 asylsökande flyttade in.

När verksamheten byter inriktning från hotell till asylboende ställer kommunen högre krav på anläggningen. Därför kräver kommunen ett nytt bygglov.

– Ett hotell kan ha en lite mer steril miljö eftersom att det är ett tillfälligt boende. Men för ett boende där människor ska bo under längre tid ställer vi högre krav, säger Lars Wennerstål, förvaltningschef på stadsbyggnadskontoret.

Asylboende i Växjö

Exempel på sådana krav är att det ska finnas uteplatser och att rummen inte får vara för lyhörda för buller.

Delägaren förvånad

Daniel Tocca, delägare i Carewell Group AB, är förvånad över kraven från Växjö kommun.

– Den absoluta merparten av asylboenden finns i hotellfastigheter, säger han. De passar bäst för ändamålet, och de flesta kommunerna kräver att asylboenden finns just där. Migrationsverket har sagt offentligt att det här är en av de bästa fastigheterna de har besiktigat.

Haft tidigare kontakt

Stadsbyggnadskontoret har innan boendet öppnade haft kontakt med Carewell Group AB som ligger bakom asylboendet i Växjö och flera andra runt om i Sverige.

Det har då talats om att kommunen eventuellt skulle kräva ett nytt bygglov, men det var först i måndags, på öppningsdagen, som Carewell fick det definitiva beskedet.

Enligt Migrationsverket anlände 53 asylsökande under den första dagen.

Oklart om de ställer upp på kraven

Kommer ni att ställa upp på kommunens krav?

– Vi får analysera frågan lite närmare i och med att det är så pass ovanligt att kommunerna har de här kraven, säger Daniel Tocca.

Lars Wennerstål på stadsbyggnadskontoret tar situationen med ro.

– Vi utgår ifrån att de kommer in med de här handlingarna. Det ska säkert gå att lösa på ett bra sätt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Asylboende i Växjö

Mer i ämnet