En bältessäng där personer kan spännas fast. Foto: TT

Ny vård för svårt självskadande läggs på hyllan

Uppdaterad
Publicerad

Allvarligt sjuka självskadepatienter skulle få bättre vård med en helt ny satsning. Men landstingen kommer inte överens om hur den högspecialiserade vården ska betalas, och nu är det osäkert om patienterna kan få rätt vård.

Redan innan rättspsyk i Växjö för snart tre år sedan slutade att ta emot personer med självskadeproblematik påbörjades arbetet med hur tre nya högspecialiserade vårdenheter skulle hjälpa patienterna.

– Det lät så himla fint när man sa att man skulle starta de här enheterna, att man skulle göra bra och tänka rätt från början. Men det känns som att det var ett spel för gallerierna, för sen har det inte blivit någonting, säger Hannah Parnén från självskadepatienternas förening Shedo. 

Målet med det nya förslaget var att de svårast sjuka skulle få bättre och mer högspecialiserad vård. En inventering visar att mellan 50 och 70 patienter varje år är beroende av vård som deras hemlandsting inte kan erbjuda.

Satsningen skulle finansieras genom att alla landsting betalade en grundavgift och sedan betalade mer när de hade patienter inlagda. Men i slutet av förra året sa landets hälso- och sjukvårdsdirektörer nej till betalningsmodellen.

LÄS MER: ”Den vård jag har fått har varit katastrof”

Vårdplatserna minskar

I stället för tre specialiserade vårdenheter med ungefär 30 platser blir det nu en enda i Västra Götalands-regionen som valt att gå vidare på egen hand. I början av 2018 startar de en enhet med plats för tio patienter, som de betalar med egna medel.

– Enheten finns för de patienter som bor i Västra Götaland. Om det finns patienter från andra landsting så har man sagt att man inte ska utesluta det, men då måste man i så fall först upprätta någon form av avtal landstingen emellan, säger verksamhetschef Tobias Nordin som kommer att ha det övergripande ansvaret för enheten.

TV: Se hela inslaget här

Rädda att inte kunna betala

I Skåne har det funnits planer på att bygga upp en vård liknande den i Göteborg. Men när det stod klart att de nya högspecialiserade enheterna inte kommer att betalas gemensamt av alla landsting, är Region Skåne rädd för att ekonomin inte skulle gå ihop.

– Det kräver att alla landsting gemensamt är villiga att betala för platserna, även om man vid tillfället inte råkar ha någon ung kvinna, ung man som har ett självskadebeteende, säger Anders Åkesson (MP), regionråd i Skåne med ansvar för psykiatri.

Vill bara betala när vården används

Kalmar samarbetar med andra landsting kring sin självskadevård och tror att det kan innebära en lösning även för de svårast sjuka.

Även i Blekinge och Kronoberg finns det samverkan med andra landsting, men de vill inte betala en grundavgift till högspecialiserade vårdenheter. Istället hoppas de kunna köpa platser från Västra Götaland när de behöver.

– Vi vill betala enligt riksprislistan på samma sätt som när högspecialiserad vård köps inom andra medicinska områden, skriver Per-Henrik Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör inom Region Kronoberg, i ett mejl till SVT.

Andra landsting kan dock inte förlita sig på att platser på den högspecialiserade vårdenheten finns tillgängliga, säger verksamhetschef i Västra Götaland.

– En nationell enhet där alla landsting är med på att supporta är en säkrare struktur för alla invånare i Sverige. Då kan man luta sig mot det om det skulle finnas ett sådant behov, säger Tobias Nordin, verksamhetschef i Västra Götaland. 

”Det är katastrofdåligt”

För de svårast självskadande patienterna utanför Västra Götaland är det fortfarande osäkert om de kan få högspecialiserad vård.

– Det är katastrofdåligt. Det är som man inte vill ta till sig hur många individer det är som far illa för att man är så långsam. Som att man blundar för hur många människoöden som tar slut på grund av det, säger Hannah Parnén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.