Elin Steneros armar är täckta med tatueringar, ett sätt att dölja ärren. Foto: Gunilla Fritze

Självskadepatient: ”Den vård jag har fått har varit katastrof”

Uppdaterad
Publicerad

Elin Steneros var sju år när hennes äldsta bror dog. Föräldrarna gick skilda vägar, familjen splittrades och Elin började skära sig i armarna.

Nu är hon vuxen och armarna är täckta med tatueringar. Ett sätt att dölja ärren.

– Jag såg en tjej på TV som skar sig med en rakhyvel och ville testa. Då var jag sju år och vet inte riktigt varför jag gjorde det men i tonåren skar jag mig mer regelbundet, berättar Elin Steneros.

Nu ska hon fylla 25 år och har haft kontakt med psykiatrin sedan hon var i de yngre tonåren. Läkarna har gett henne olika diagnoser. Hon har medicinerat och tagit droger. Flera gånger har hon försökt ta livet av sig. Hon tillhör gruppen med självskadebeteende.

– Den vård jag har fått har varit katastrof. Beroendecentrum och psykiatrin har kastat mig mellan sig. Ibland har de inte tagit emot mig men en gång när jag tog en överdos och behövde ligga i respirator behöll de mig i Malmö tills det fanns en plan för mig, berättar hon.

TV: Se hela inslaget här

Bombhotade socialförvaltningen

Hon har tagit tunga droger och har varit våldsam mot personal inom vården. När hon var 20 skickades Elin till den rättspsykiatriska kliniken i Växjö.

– Det var 2012 och jag var där på grund av min självskadeproblematik. Det var obehagligt i början för jag var på en blandad avdelning med män och kvinnor. Det kunde vara pedofiler och mördare och allt möjligt, säger hon

Elin fortsatte att skada sig inne på kliniken i Växjö och blev bältad vid flera tillfällen. Efter ett och ett halvt år skrevs hon ut.

Missbruket och självskadebeteendet fortsatte. Våren 2016 bombhotade Elin socialförvaltningen i Malmö.

– Min socialsekreterare sa att jag skulle få hjälp men jag fick inte den behandling jag ville ha. Jag var inom öppenvården men ville ha hjälp mot mitt beroende.

Vad försökte du uppnå med bombhotet?

– Jag ville bli häktad för avgiftningen släppte inte in mig. Jag var så pass nedgången att min kropp inte pallade mer.

LÄS MER: Malmökontor utrymt efter bombhot

Fastspänd utan personal

Elin dömdes till rättspsykiatrisk vård vid tingsrätten i Malmö och skickades åter till Växjö, vilket hon själv förordade.

– Jag hade positiv erfarenhet av deras chefsöverläkare och ville bli behandlad av honom, säger Elin.

Men vården skulle inte motsvara hennes förväntningar.

– Jag låg bältad i fyra timmar utan att det fanns någon personal tillgänglig. Ingen hjälpte mig när jag behövde gå på toaletten. Jag fick kissa ner mig. Det var det mest förnedrande jag varit med om, att ligga bältad och ensam i sitt eget urin.

Vid ett annat tillfälle gick larmet och patienterna låstes in i sina rum.

– En kille fick då panik och började slå sönder saker, berättar Elin.

LÄS MER: Ny vård för svårt självskadande läggs på hyllan

Kliniken bröt mot lagen

Elin anmälde kliniken till Ivo (Inspektionen för vård och omsorg), som konstaterade att kliniken bryter mot lagen när de låser in patienter i samband med brandlarm och överfallslarm.

Myndigheten konstaterar också att det var fel att lämna henne fastbunden och ensam.

– Jag fick ett samtal från kliniken strax efter att de fått beskedet från Ivo. Kvinnan som ringde sa att de inte var arga på mig utan att jag hade gjort någonting bra som anmälde vad som hänt, säger Elin.

Nu bor hon i en liten lägenhet i Malmö tillsammans med sin hund Kelly. Till hösten planerar hon att börja vårdgymnasiet.

– Jag har varit drog- och skadefri sedan jag kom ut.  Kelly är nog den bäste behandlingen jag kan få just nu, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.