Trots att Kriminalvården bedömde risken för att Fredrik Lundgren skulle återfalla i sexuell brottslighet som hög, blev han under våren 2024 villkorligt frigiven efter att ha avtjänat två tredjedelar av sitt straff.
Den bedömda risken för upprepad brottslighet är inte en grund för bedömningen av villkorlig frigivning.
Nya sexualbrott i Skåne
Lite mer än ett halvår efter att ha släppts grips han igen, misstänkt för en ny våldtäkt, denna gång mot en ung flicka i Hörby.
Med tiden tillkommer nya misstankar om fem fall av sexuellt ofredande mot barn, efter att polisen undersökt hans enheter och påträffat smygfilmningar i offentlig miljö på olika platser i Skåne.
– Det är en svårighet vad man ska göra med de här personerna, där man inte kan se några framsteg och man vet att de kommer fortsätta med likadana brott, säger sexualbrottsexperten och advokaten Ulrika Rogland.
Fredrik Lundgren åtalas nu för grov våldtäkt på en 17-årig flicka samt sexuellt ofredande mot 28 kvinnor och nio barn i Skåne. Han nekar till brott.
Nytt förslag: ”Säkerhetsstraff”
I en statlig utredning från sommaren 2024 presenteras bland annat förslag på införandet av en ny tidsobestämd påföljd i brottsbalken.
Det så kallade ”säkerhetsstraffet” är tänkt att skydda samhället mot högriskpersoner såsom serievåldtäktsmän. Något Tidöpartierna nu vill se att blir lag.
I utredningen betonas dock vikten av villkorlig frigivning som en viktig faktor i det brottsförebyggande arbetet.
– Det är en väldigt svår avvägning om man ska ha den typen av straff. Det är ju svårt att i förväg veta vilka personer som kommer begå nya brott och vilka som faktiskt kommer att förändras, säger Ulrika Rogland.
I och med att detta ännu enbart är på förslagsstadiet kommer detta alternativ inte vara på bordet i den kommande rättegången mot Nytorgsmannen.
Vad är ”säkerhetsstraff”?
Straffet skulle, enligt den statliga utredningen, kunna utformas på så sätt att en förutbestämd maximitid på högst 18 alternativt 24 år kan förlängas med upp till tre år åt gången om det behövs för att tillgodose behovet av samhällsskydd.