Foto: Anne Toivinen/SVT

SM-guld till Alexander Brorsson i häckfinalen

Uppdaterad
Publicerad

Det blev SM-guld till Alexander Brorsson i 60 meter häck i inomhus-SM i friidrott på söndagen. På tiden 7:77 säkrade han guldet. Dessutom slog han personligt rekord i försöksheaten.

Finalen i 60 meter häck avgjordes vid 15:30-tiden på söndagseftermiddagen. Favorittippade Alexander Brorsson tog hem guldet på tiden 7:77 följt av Fredrick Ekholm på 7:90 och Anton Levin på 7:96.

– Det var egentligen det här jag hade siktat på så att gå härifrån med ett guld efter den här dagen är givetvis en skön känsla, säger Alexander Brorsson.

Personligt rekord

Alexander Brorsson bor i Växjö och tävlar för Athletics 24seven SK, tidigare IFK Växjö. Redan i försöken imponerade han genom att slå sitt eget personbästa i 60 meter häck på tiden 7:72.

– Procentmässigt gav jag 95 procent i försöken. Det kan låta konstigt om man inte kan hur häck funkar. Men när man springer lite långsammare kan man springa bättre tekniskt vilket är en viktig nyckel i häcklöpning, säger Alexander Brorsson.

Hade rätt känsla

Hade du en känsla idag när du vaknade av att du kanske skulle slå personbästa?

– Jag skojar inte nu men jag sa det till min sambo när jag vaknade att jag tror jag kan slå personbästa idag. Man går alltid in med en sådan inställning men idag kände jag verkligen det, säger Alexander Brorsson.

I det första försöksheatet på 60 meter häck tog sig Fredrick Ekholm, Huddinge AIS vidare på tiden 7:90. Han kom dock lindrigt undan då han inför starten varnades för en tjuvstart och var nära att inte få tävla alls.

IFK Växjö:s Hampus Widlund och Hannes Kvist Wirdmo, Athletics 24seven SK kvalificerade sig också till finalen. Hannes Kvist Wirdmo gjorde säsongsbästa på tiden 8:11 och Hampus Widlund tog sig vidare på tiden 8:10.

Vinst trots sämre tid

Alexander Brorsson fick en bra känsla efter att ha slagit personbästa i försöksheaten och kände att han hade någonting på gång inför finalen på 60 meter häck. Trots segern blev tiden i finalen något sämre, 7:77.

Hur var loppet?

– Försöksloppet var ju personbästa så då kände jag att det var någonting på gång. Finalen kändes lite långsammare, jag hade nåt islag men i en final är det ju ändå guldet som räknas, säger Alexander Brorsson.

Nu laddar guldmedaljören om inför stundande EM i Belgrad.

Resultat: M 60 m häck final

1. Alexander Brorsson, Athletics 24seven SK- 7:77

2. Fredrick Ekholm, Huddinge AIS- 7:90

3. Anton Levin, Malmö AI- 7:96

4. Marvin Tay, Spårvägens FK- 8:00

5. Hampus Widlund, IFK Växjö- 8:11

6. Jonathan Holm, Strands IF- 8:19

7. Hannes Kvist Wirdmo, Athletics 24seven SK- 8:24

8. Max Hrelja, Linköpings GIF- 8:94

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.