Posse frias från djurplågeri

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen kom domen mot Växjös före detta fullmäktigeordförande Nils Posse. Han bedöms inte vara skyldig till djurplågeri men får dagsböter för att han grävt ner döda djur i skogen.

Åklagaren Kjell Jannesson hade yrkat på ett fängelsestraff för djurplågeri. Men den delen av åtalet ogillades alltså av tingsrätten. Enligt domen är det inte bevisat att några av de sjuka djur, som enligt före detta anställda inte hade fått veterinärvård trots att de behövt det, har lidit i onödan. Posse ska också ha avlivat djur med revolver och järnspett.

Det brott som Nils Posse bedöms skyldig till, och som han själv erkänt, är att ha dumpat döda djur i skogen. För det döms han till 80 dagsböter à 300 kronor. Brottsrubriceringen är brott mot lagen om foder och animaliska biprodukter.

Åtalet mot Nils Posse (M)

Ser problem med trovärdigheten

Rätten menar att trovärdigheten för de före detta anställda som kommit med uppgifterna om djurplågeri skadats av att de inte kontaktade polisen direkt efter att de upptäckt de missförhållanden som de vittnat om. De borde omedelbart ha kontaktat polis eller länsstyrelse om det var djurens bästa som var det viktigaste för dem, står det i domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Åtalet mot Nils Posse (M)

Mer i ämnet