Mathias Olofsson mäter grundvattennivåerna i grundvattnet på Öland. Foto: SVT/Karin Ahlgren

Historiskt låga vattennivåer kan snart bli ännu lägre

Uppdaterad
Publicerad

Grundvattennivåerna i sydöstra Sverige är nere på de lägsta nivåerna någonsin sedan grundvattennivåerna började mätas. Och nu riskerar de att bli ännu lägre.

– Vi har aldrig mätt upp så låga nivåer här, säger Bosse Thunholm som är hydrogeolog på Sveriges Geologiska undersökning, SGU, i Uppsala.

Varning inför framtiden

Den situation som råder nu, med extremt låga grundvattennivåer på Öland, Gotland, Blekinge och en bit in i sydöstra Småland kan vara en hint om hur det kommer att bli i framtiden.

– Det här läget påminner om de beräknade klimatscenarion som finns utförda och på så vis skulle man kunna säga att det här är en varningssignal inför framtiden. Därmed inte sagt att just det här är ett resultat av klimatförändingar, säger Bosse Thunholm.

Läget med de låga grundvattennivåerna är allvarligt, och det brådskar med regn om inte läget ska förvärras.

Kan snart bli ännu värre

– För att inte situationen ska förvärras måste det komma ungefär 100 millimeter regn, nu under april månad, säger Bosse Thunholm.

– För när växtligheten har kommit igång sen, i slutet av april och början av maj , då brukar det inte bildas så mycket grundvatten av det regn som kommer, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.