Lantbrukaren Johan Åhlund har inte tillräckligt med vatten i sin egen brunn utan måste få påfyllning från det kommunala nätet. Foto: SVT/Karin Ahlgren

Lantbrukaren: ”Vi har tagit vattnet för givet”

Uppdaterad
Publicerad

Johan Åhlunds egen brunn ger inte tillräckligt med vatten och han måste få påfyllning av det kommunala vattennätet.

På södra Öland är Johan Åhlund lantbrukare. Vi träffar honom hemma på hans gård i Vickleby, solen står hög på den blå himlen och vårblommor bjuder på färg.  Men det är torrt, han sparkar lite med stöveln i jorden och visar att bara någon decimeter under det yttersta jordlagret är jorden torr. Fast att det borde vara fuktig efter vintern och snösmältning.

Måste ha påfyllning

Johan har köttdjur som visserligen inte behöver lika mycket vatten som mjölkkor behöver. Men djur behöver omkring 30 liter varje dag. Hans egen brunn ger inte tillräckligt med vatten längre, men han får påfyllning av det kommunala vattennätet.

Vattenkrisen

Han säger själv att han inte är av den oroliga sorten, men han har funderingar över tillgången på vatten.

– Alltså naturen har ju ändrat sig, vi går ju mot ett torrare klimat, vi har ju inte haft några stora nederbörder på några år, inga riktiga snönederbörder heller, så visst är det allvarligt. Vi måste tänka om och måste spara vatten allihop.

– Vi har ju tagit vatten för givet i det här landet, det kan vi nog inte göra längre, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenkrisen

Mer i ämnet