Renodlad förening för damer ett framgångsrecept i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

För fem år sedan tog föreningen IFK Kalmar beslutet att lägga ner sin verksamhet för herrar och enbart satsa på bredd och elit inom dam- och flickfotboll, ett beslut som de inte ångrat.

– Det har gjort att vi slipper avvägningar mellan damer och herrar och kan satsa fullt ut på damerna. Det har fungerat bra för oss och visat sig vara ett framgångsrecept, säger Martin Adolfsson, ordförande.

Han tror att det har underlättat att det finns en renodlad damklubb för tjejer som velat satsa på fotbollen.

Damidrott i Småland

– Det har gjort att de som velat gå vidare mot elit kunnat göra det och det har även underlättat för ungdomsverksamheten och den sociala biten.

Baksidan är dock ekonomin. Samtidigt som laget låg i elitettan förra året och reste långt för att spela match har man inte lika stora intäkter från sponsorer och publik som herrarna.

– Även om intresset för damfotboll långsamt ökar så är det klart att det är en utmaning att få ihop ekonomin. Det handlar om att ge sponsorerna en bra produkt att investera i och att publiken ska få trevlig fotboll att titta på.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damidrott i Småland

Mer i ämnet