Smålandsidrotten: ”Rena damklubbar sorgligt men ibland nödvändigt”

Uppdaterad
Publicerad

Att Östers fotbollskvinnor är på väg att lägga ner klubbens damlag är inget unikt. Det finns flera exempel där kvinnliga idrottare valt att ”starta eget” för att kunna utvecklas bättre. Men Smålandsidrottens chef tycker att rena damklubbar egentligen är ett misslyckande.

– Min och Smålandsidrottens grundinställning är att det egentligen är bäst om idrottande tjejer och killar kan verka inom gemensamma klubbar.

Stämningen och andan i klubben vinner på samspelet, säger Christina Eriksson,  chef för Smålandsidrotten.

Damidrott i Småland

Men samtidigt är hon medveten om att herr- och damidrotten ofta har så olika förutsättningar , bland annat vad gäller ekonomi och publikintresse, att det lätt uppstår slitningar och intressekonflikter.

– I den bästa av världar borde dam- och herridrotten kunna samarbeta och samsas om resurserna men ibland är nog ändå bildandet av rena tjejklubbar den bästa lösningen, säger Christina Eriksson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damidrott i Småland

Mer i ämnet