Ris och ros från politikerna

Uppdaterad
Publicerad

Det var olika tonlägen från Kronoberg och Kalmar efter beskedet i dag.

Landstinget i Kalmar län gjorde tummen upp. Något de tidigare varit tydliga med.

– Vi är på väg mot ett nytt Sverige och dagens besked är en bra utgångspunkt för kommande diskussioner. Vi ser fram emot att fortsätta samtalen om hur starkare regioner kan formeras, säger landstingsstyrelsens ordförande Anders Henriksson (S).

Regionförslag

– Kartbilden som presenterats överensstämmer väl med landstingets tidigare synpunkter, där vi som länets företrädare uttryckt att vi bör ingå i en region tillsammans med de övriga Smålandslänen och Östergötland och om möjligt även Blekinge, säger landstingsstyrelsens vice ordförande Christer Jonsson (C).

Besviken

Anna Fransson (S), regionstyrelseordförande i Kronoberg är tvärtom besviken:

– Administrativa gränser bör göras upp i bred politisk enighet över blockgränserna. I dagsläget finns inget sådant stöd för att bilda storregioner i vårt län, säger hon i ett pressmeddelande.

De tre regionstyrelseordförandena i Skåne, Halland och Kronoberg vill istället att det samarbete som finns ska bevaras och utvecklas.

Är det realistiskt att tro att Kronoberg ska fortsätta kunna stå på egna ben?

– Jag tycker det, vi ser resultat i hälso- och sjukvården, vi ser tillväxt i vår region som fungerar bra genom de samarbeten vi har utanför länsgränsen. Vi tycker det fungerar bra, säger Anna Fransson.

I ett gemensamt pressmeddelande skriver man att det i dag finns ett väl utvecklat samarbete inom Södra regionvårdsnämnden, vilket ger Skånes universitetssjukhus ett patientunderlag som garanterar en högkvalitativ, effektiv och högspecialiserad sjukvård. Kollektivtrafiken flyter idag med såväl buss som tåg över länsgränserna.

Sjukvården, kollektivtrafiken och regionalt utvecklingsarbete är frågor som kan hanteras inom ramen existerande samarbetsorganisationer, menar skriver de tre regionstyrelseordförandena i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionförslag

Mer i ämnet