Salmonellautbrottet – det här har hänt

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Småland reder ut vad som har hänt sedan december 2014. Se vår tidslinje.

December 2014

Första fallet av salmonella upptäcks. Har inte någon koppling till Löttorp på Öland.

Salmonellautbrott

Februari 2015

Ytterligare några fall bekräftas innan spridningen börjar ta fart i slutet av februari. Då börjar det komma in två-sex fall per vecka. Fortfarande ingen koppling till Ölandskrogen.

Juni 2015

I början av juni upptäcks första fallet kopplat till Löttorp. Men det dröjer till den 26 juni innan restaurangen i Löttorp stänger ner till följd av utbrottet. Åtta salmonellafall har då kopplats till restaurangen.

De åtta insjuknade hade alla besökt restaurangen runt midsommar och ätit plankstek. En tysk leverantör av fläskkött misstänks till en början vara smittkällan. Men de första provsvaren visar inte på någon salmonella i maten.

Juli 2015

Antalet bekräftade fall växer snabbt. Den 3 juli konstaterar smittskydsenheten i Kalmar att 80 salmonellafall är kopplade till Ölandskrogen.

Den 7 juli visar det sig att utbrottet på Öland är sammankopplat med det nationella utbrott som har pågått sedan december 2014. Allkrydda misstänks vara smittkällan. Sevan drar tillbaka sin allkrydda.

Den 8 juli fastställer Folkhälsomyndigheten att Iwi allkrydda ligger bakom salmonellautbrottet på Öland där hittills nu 95 personer drabbats av smittan. Företaget Dimpex drar tillbaka Iwi allkrydda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Salmonellautbrott

Mer i ämnet