Satsning har höjt studieresultat

Uppdaterad
Publicerad

På fem år har lilla Alsterbroskolan höjt sina meritvärden från 199,7 till 249,8. Nu har skolan högsta betygen i Kalmar län och hör till de allra bästa i landet.

Ändå är Alsterbro i Nybro kommun inte en ort som man automatiskt skulle förknippa med höga studieresultat: Det är ett litet f.d glasbruksamhälle som kämpar för sin överlevnad, med en dominerande industri, en affär och en bensinmack. Trots det är skolresultaten i kommunala Alsterbroskolan lika bra som i storstädernas villaförorter och överklasskolor.

Samverkan viktigt

Rektor för Alsterbroskolan är Malin Westergren. När hon ska förklara hemligheten med de höga meritvärdena är det några begrepp som ständigt återkommer: Eleverna, arbetslaget, föräldrarna och förhållningssätt.

Fokus skola – #dinröst

– Det viktiga är samverkan med elever och föräldrar. Vi är också glada åt att det är ett intakt arbetslag som har jobbat länge på skolan men som ständigt vill utveckla verksamheten vidare, säger Malin Westergren.

Meritvärdet är summan av betygen i elevens 16 bästa ämnen. Med dagens betygsystem (bokstäverna A-F) är maxsumman 340. Med det betygsystem som gällde tidigare låg max på 320, men dit nådde knappast någon. Landets genomsnittliga meritvärde läsåret 2012/13 var 213,1. Det betyder att Alsterbro ligger högt över snittet och dessutom har höjt studieresultaten markant de senaste fem åren: Från 199,7 läsåret 2008/09 till dagens 249,8.

Hur har det gått till?

Malin Westergren har inga patentlösningar, utan hänvisar till långt och målmedvetet arbete med fokus på eleverna.

– Vi ställde oss ett antal frågor. Hur ser undervisningen ut? Vad lär sig eleverna på bästa sätt i förhållande till kursplan och läroplan? Vad tycker eleverna? Och så har vi utvecklat utomhuspedagogiken med ”skolsjön” och ”skolskogen”.

Undervisning i annan miljö

”Skolsjön” är en kompletterande undervisningslokal nere vid sjön, tio minuters promenadväg från skolan. Ett gammalt klapphus (användes vid tvätt av mattor) har gjorts om till ett enkelt skolrum med materiel som är inriktat på undervisning om djur och natur. Där finns flytvästar, gummistövlar, termometrar, håvar, metspön och allt som har man sjön att göra. Och där bedrivs inte bara undervisning som är direkt kopplad till miljön, utan även svenska, matematik och SO.

Charlott Lundberg, som går i nian, berättar om hur hennes klass skrivit historien om Hindsjön.

– Vintertid spelade man bandy på sjöisen, har de äldre berättat. Laget hette Fem kronor och man behövde aldrig ha någon uppvärmning före spelet. Det sköttes helt automatiskt genom att spelarna själva skottade upp spelplanen.

– Det gick en pråm på sjön också. Den fraktade bobiner från fabriken till järnvägen (bobiner=svarvade trädetaljer).

Eleven Timothy Atterlord och många andra vittnar om att det är mycket roligare, effektivare och mer lärorikt att ha undervisningen nere vid sjön än i klassrummet.

– Man koncentrerar sig bättre här, säger Timothy.

Små klasser

”Skolskogen” fungerar också som undervisningslokal, bland annat för matematik:

– Där räknar vi på kubik och volym, berättar matteläraren Kenneth Petersson.

Hans förklaring till Alsterbroskolans goda studieresultat är de små klasserna.

– Personalen känner eleverna. Ingen elev kan vara anonym – alla tar ansvar för alla.

Men det var inte mer än två år sedan som högstadiet på Alsterbroskolan hotades av nedläggning. Kommunpolitikerna ville hellre att högstadieleverna skulle åka de tre  milen till högstadiet i Nybro. Protesterna blev högljudda och intensiva. Både elever och föräldrar agerade. Charlott Lundberg var en av dem som skrev insändare i lokaltidningarna.

– Till slut gav politikerna med sig och högstadiet finns kvar. Vi lyckades!

Så ser meritvärdena ut i respektive kommun

Aneby 220,6

Mörbylånga 219,1

Värnamo 215,6

Ljungby 213,3

Västervik 213

Älmhult 212,8

Borgholm 212,3

Jönköping 212,2

Växjö 211,8

Nybro 211,4

Sävsjö 208,9

Oskarshamn 208,1

Vimmerby 207,8

Uppvidinge 207,4

Mullsjö 207,4

Torsås 207

Habo 206,9

Nässjö 206,8

Kalmar 206,5

Vaggeryd 206,4

Tingsryd 205,8

Markaryd 204,9

Tranås 204,9

Alvesta 204,5

Mönsterås 203,2

Gnosjö 203,1

Emmaboda 202,6

Gislaved 201,7

Eksjö 198,1

Hultsfred 197,3

Vetlanda 195,7

Högsby 184,3

Lessebo 168,2

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus skola – #dinröst

Mer i ämnet