Cecilia Delborn fick sitt hus på Revsudden fyllt med vatten och sjögräs efter översvämningen vid Kalmarsund. Foto: Niclas Wimmerberg

Hennes hus svämmades över – och sjögräset nådde persiennerna

Uppdaterad
Publicerad

Det har snart gått två månader sedan havet i Kalmarsund, inom loppet av bara ett par timmar, plötsligt reste sig mer än en meter och svämmade över strandnära villatomter, slet med sig bryggor och fyllde hus med vatten.

Cecilia Delborn och hennes man har två hus allra längst ut på Revsudden där Kalmarsund är som allra smalast. De har inte kunnat vara i sina hus sen översvämningen slog till i början av januari.

När vi träffar henne ute vid huset i Revsudden, skvalpar vågorna stilla mot stranden.  Det är svårt att tro att det är samma hav som i januari slog sönder så mycket.

Januaristormen

– Vattnet gick långt upp på vägen här, säger Cecilia som visar oss runt på tomten.

Isoleringen var helt dränkt

In i husen går det inte att gå. Vatten trängde in underifrån och i ett av husen slogs en stor fönsterruta sönder, kanske av en stock eller något annat stort.

– Efter det kom vågorna rakt in och fyllde golvet och möblerna med vatten, säger Cecilia.

Hon berättar att när isoleringen togs bort ur husen kunde de bara ta små bitar i taget.

– Isoleringen var helt dränkt av vatten och vägde hur mycket som helst.

Golven och isoleringen är borttagna från husen. Plast ligger där golven låg tidigare. Det surrar från fläktarna som sakta torkar husen torra från havsvatten.

– Ja, nu hänger husen på tork, säger Cecilia.

Sjögräs i persiennerna

Vi går runt på tomten och tittar, i gräsmattan hittar Cecilia tång som spolades dit av vågorna.  Där växthuset stod är nu bara grunden kvar, på marken ligger krossat glas. När man tittar in genom fönstren i ett av husen ser man att det hänger kvar sjögräs i persiennerna. Även om översvämningen drog sig tillbaka snabbt är spåren kvar.

Hur tänker du om framtiden. Är du inte rädd att det ska hända igen?

– Nej, nej, jag tänker inte så. Jag tänker att det kommer att dröja 50 år till innan det händer nästa gång. Jag tänker att nu gör vi vad vi kan för att laga och reparera. Jag kan inte oroa mig för att det ska hända en gång till, säger Cecilia Delborn.

200 anmälningar

Cecilia och hennes man är långt i från ensamma om att vara drabbade. På en sträcka av några mil mellan Oskarshamn i norr och Kalmar i söder har försäkringsbolagen tagit emot omkring 200 skadeanmälningar. De anmälningarna handlar om alla möjliga sorters skador, som vatten i källaren, förstörda gäststugor eller som i Cecilias fall, vatten inne i husen.

Länsförsäkringar som är ett av försäkringsbolagen uppskattar hittills värdet på de att de anmälda skadorna till tio miljoner kronor. Den summan kan komma att stiga eftersom det finns många fritidshus i området.

Fakta:

Det var framför allt sträckan mellan Oskarshamn och strax norr om Kalmar som drabbades den fjärde januari när vattennivån i Kalmarsund inom loppet av några timmar reste sig långt mer än meter över det normala.

Enligt SMHI sattes nya vattenståndsrekord på ostkusten då. Det är mätstationen i Oskarshamn som visade på 16 centimeter högre vattenstånd än det tidigare rekordet från 1983.

Tre samverkande faktorer skapade den dramatik som rådde under den dagen.

Dels handlade det om ett långvarigt lågtryck som i sig gjorde att vattennivåerna var höga, till det kom en kraftig pålandsvind som gjorde att vattnet blåste in mot land istället för tvärtom.

Och kraftiga sydliga och sydvästliga vindar hade pressat in mycket vatten i Östersjön vilket innebar att vattennivåerna var höga redan innan ovädret slog till.

Som värst var det kring Revsudden och Drag där Kalmarsund är som smalast.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Januaristormen

Mer i ämnet