I mannens förråd hittade polisen tre rånarluvor. Foto: Polisens bild ur förundersökningen

Bedragare avslöjad i rånarluva

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av hemlig kameraövervakning har polisen lyckats avslöja en anställd på Skatteverket i Växjö som misstänks ha lurat till sig över fyra miljoner kronor i skattepengar.

Polisen lyckades fånga honom på bild när han, iklädd rånarluva, var i full färd med att plocka ut pengarna från en bankomat på campus i Växjö. De kunde sedan följa efter honom till hans lägenhet och gripa honom några dagar senare.

I dag åtalas han, misstänkt för elva fall av grovt bedrägeri eller grov trolöshet mot huvudman, samt ett försök.

Skatteverksbedragaren

– Vi kan se att han försökte ta ut pengar från de bankkonton dit skattepengarna i fråga förts över. Filmen från övervakningskameran är ett av våra starkaste bevis, säger Thomas Forsberg, åklagare vid riksenheten mot korruption som lett utredningen.

I mannens bil fann polisen även bankdosorna till de aktuella kontona.

– De låg i en handske med mannens DNA på, placerade i ett lönnfack i bilen. Där hittade vi också bankkorten.

Manipulerat skatteåterbäring

Sedan april förra året och fram till januari i år har den misstänkte mannen utnyttjat fyra personers skattekonton. Personer som inte längre bor i Sverige. Det har SVT Nyheter Småland tidigare rapporterat om.

Genom att i Skatteverkets system manipulera deras inkomstuppgifter, har mannen lyckats få det att se ut som att kontoinnehavarna tjänat betydligt mer pengar än vad de egentligen gjort, under totalt fem års tid.

Han har även fyllt i att de betalat för mycket i skatt och därmed sett till att de fått tillbaka flera hundra tusen kronor i skatteåterbäring. Pengar som automatiskt förts över till personernas konton som mannen har haft full tillgång till.

Totalt rör det sig om en summa på fyra och en halv miljon kronor.

– Han har lyckats få komma in i Skatteverkets känsliga dataregister genom att ha utnyttjat en kollegas inloggningsuppgifter. Det han har ägnat sig åt är myndighetsutövning, säger Thomas Forsberg.

Lånat ut konton

Ägarna till de fyra bankkontona är anhållna i sin frånvaro misstänkta för penningtvättsbrott.

– Eftersom mannen har haft full tillgång till kontona kan vi inte utesluta att de lånat ut kontona till honom. Men de är frysta så inga pengar har kommit ut i kriminell verksamhet.

Starka bevis

Enligt Thomas Forsberg riskerar mannen sex års fängelse.

– Jag kommer yrka på ett riktigt kännbart fängelsestraff, men jag tror inte att det blir över sex år. Sedan nästan fyra och en halv miljon i skadestånd. Den bevisningen jag har är väldigt stark, men om han döms är upp till tingsrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skatteverksbedragaren

Mer i ämnet