Chris Landergren, chefsöverläkare inom barn- och ungdomspsykiatrin i Kalmar län.

”Skolpersonal bör utbildas”

Uppdaterad
Publicerad

Ungefär 150 barn och ungdomar har tagit sina liv varje år de senaste åren. Antalet minskar inte, vilket det gör i alla andra åldersgrupper.

Ungefär 150 barn och ungdomar har tagit sina liv varje år de senaste åren. Och siffran har inte minskat nämnvärt under de senaste 30 åren i åldesgruppen 15 till 24 år. En anledning kan vara de mediciner som används.

– Det har visat sig att de mediciner som använts framgångsrikt hos vuxna inte har riktigt samma effekt hos de unga, säger Chris Landergren som är chefsöverläkare inom barn och ungdomspsykiatrin i Kalmar län.

Av den anledningen efterlyser hon mer forskning som rör sambandet mellan unga, självmord och mediciner.

Höga krav

Men Chris Landergren pekar också på andra orsaker till varför självmorden inte minskar.

– Och det handlar om att den psykiska ohälsan blivit större bland de unga. Det är en hög ungdomsarbetslöshet, många har höga krav på sig i skolan och är rädda för att misslyckas.

För att förebygga självmord bland de yngsta vill hon se satsningar på att utbilda personal i skolan.

– För det är ändå där som de yngsta tillbringar mest tid. Och det är viktigt att personalen där lär sig att uppfatta tecken på när unga inte mår bra, säger hon.

”Våga fråga”

Men viktigast av allt är enligt Chris Landergren att våga fråga. Och det gäller alla, inte bara de i skolan.

– Gör det, våga fråga den som inte verkar må så bra, våga fråga om han eller hon har självmordstankar, för man sätter inte igång något med det. Snarare tvärtom, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.