Sofias dotter tog sitt liv

Uppdaterad
Publicerad

När hon frågade sin dotter varför hon var ledsen fick Sofia svaret ”Det är inget”. I dag önskar hon att hon krävt ett svar.

Sofia Hedman bor på Öland. För ganska exakt fyra år sedan förlorade hon sin dotter Tammi.

– Hon var inte en sådan person som bara försvann eller stack iväg. Hon hade inga kompisar att gå till så vi blev rädda direkt när hon inte kom hem från skolan, säger Sofia Hedman.

Det som hänt var att dottern Tammi, 16 år gammal, hade tagit sitt liv.

Signaler fanns

När Sofia och hennes man fortfarande sökte och letade efter sin dotter fick de reda på att hon tidigare sagt till en träningskompis att hon var ledsen för att hon var så ensam, och att hon gjort ett självmordsförsök tidigare, men inte vågat. Och från skolan fick de information om en uppsats som Tammi skrivit och vars innehåll skolan hade reagerat på. 

– Föräldrarna måste få veta vad som händer i skolan, även om barnet är 15 eller 17 år, för det är ju fortfarande föräldrarna som har ansvar för sina barn och man kan inte hjälpa någon om man inte vet vad som händer, säger Sofia Hedman.

Önskar att hon frågat mer

Hon tror att det är jätteviktigt att prata med sina barn. När Tammi var ledsen och hon frågade varför fick hon svaret ”Det är inget”.

– Jag nöjde mig med det svaret, det skulle jag inte ha gjort. Man får sätta sig och vänta och säga ”Jag sitter här och så berättar du”, och så sitter man kvar, för då får man till slut reda på något. Det är jag säker på, säger Sofia Hedman.

Sofia Hedman bloggar om dotterns självmord.

Om du har funderingar kring självmord, läs mer på/ kontakta:

Nationella hjälplinjen

tel 020-22 00 60

Självmordsupplysningen (Föreningen för psykisk ohälsa)

tel 08-34 70 65

Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.