Jörgen Gearhult vill skrämma bort tjuvarna. Nu fylller han pumpor med grisgödsel. Foto: Kaisa Andersson/SVT

Jörgens hämnd – fyller pumporna med grisskit

Uppdaterad
Publicerad

Stölderna av pumpor på Öland får nu pumpaägaren att agera. Jörgen Gearhult smörjer pumpor med fett – och laddar några av dem med grisgödsel.

Jörgen Gearhult bor i Eriksöre på Öland. Han är en av dem som drabbats av stölderna av pumpor, där tjuvarna tävlar om att stjäla den största pumpan under den stora Skördefesten på Öland.

– Vi har märkt hur våra pumpor som vi dekorerat med har försvunnit. Vi tvingas köpa nya hela tiden, säger Jörgen Gearhult.

LÄS OCKSÅ: Före detta pumpajägaren berättar för SVT

Det är en Facebook-grupp som årligen anordnar en tävling om vem som knycker den största pumpan under festivalen. Jörgen Gearhult som drabbas av stölderna gillar dock inte det här.

– Det värsta är att människor hejar på i sociala medier. Det tycker jag är det allra sämsta i det här.

Laddar pumporna med grisgödsel

– Nu har vi tröttnat på att folk stjäl och har börjat smörja in pumporna med ett speciellt fett som inte syns. Vi har till och med börjat att fylla några av pumporna med grisgödsel, säger Jörgen Gearhult.

Jörgen Gearhult har även en hälsning till tjuvarna.

– Se upp ni som är ute och stjäl pumpor, akta er. Det ligger grisskit i en del av dem och det är först när ni lagt dem i bilarna som ni kommer att märka i vilka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.