En bild från facebookgruppen där vinnarna av ”den stora pumpajakten” poserar

Före detta pumpajägaren: ”Det har eskalerat”

Uppdaterad
Publicerad

Det började som en kul grej men har eskalerat. Det säger den tidigare arrangören av pumpajakten som SVT Nyheter Småland pratat med.

LÄS OCKSÅ: Jörgens hämnd – fyller pumporna med grisskit

I dag är personen inte involverad alls i det som kommit att kallas ”den årliga pumpajakten”, men har varit både arrangör och deltagare i tävlingen tidigare år.

Det hela började för ungefär tio år sedan som en oskyldigt busstreck där bara 5-6 lag deltog, säger personen, som vill vara anonym:

– Det här var en kul plojgrej i vårt kompisgäng, att man varit en runda på ön och fått med sig en stor pumpa hem. Men det blev ju nån slags hajp sen och nu verkar det ju ha eskalerat.

– Det är ju inte meningen att folk ska bli plundrade.

Varför gör man det här?

– Jag tror att det handlar om att man får en kick. Att det är en spännande grej att man i skydd av mörkret är ute och tar en pumpa, att man inte inser att man faktiskt stjäl.

Facebookgruppen nedstängd

De som startade traditionen är i dag inte involverade alls i tävlingen, säger den tidigare arrangören. Och efter den mediala uppmärksamheten i år har den facebookgrupp som koordinerar årets pumpajakt stängts ned.

Men det är inte säkert att det blir en utebliven pumpajakt för det:

– Jag tror att vissa kanske får kalla fötter, andra kanske triggas ännu mer av att lyckas trots mediebevakning och att polisen har ögonen på dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.